Dascălii se pregătesc de Greva generală
Dascălii se pregătesc de Greva generală
Ultima Ora Social

Sindicaliștii din învățământ se revolta. Cerere pentru Guvern după ultimele incidente din școli

Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) solicita autoritatilor sa respecte Legea nr. 35/2007, completata cu Legea 29/2010, privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, lege care este in acest moment incalcata. Sindicalistii cer statului sa ia masuri in ceea ce priveste protectia profesorilor si a elevilor in scoli, scrie portalinvatamant.ro

Sindicalistii amintesc de un nou caz de violenta puternica: o profesoara din cadrul Colegiului „Spiru Haret” din Ploiesti a fost injunghiata de un fost elev, chiar in fata cancelariei. Acestia spun ca siguranta si securitatea in unitatile de invatamant trebuie sa reprezinte o prioritate pentru Guvern, Parlamentul Romaniei si autoritatile locale.

„Va reamintim ca, la initiativa federatiei noastre, a fost redactat un proiect de act normativ privind asigurarea protectiei cadrului didactic in unitatile de invatamant. Dintr-un dezinteres total al alesilor, legea nu a ajuns in faza in care sa fie votata!”, transmite FSLI. Federatia cere ministrului Educatiei Nationale, dar si ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice o intalnire in cadrul careia sa identifice cele mai bune masuri care pot fi aplicate la nivelul unitatilor de invatamant din Romania.

Potrivit Legii 29/ 2010, siguranta in unitatile de invatamant se realizeaza sub coordonarea prefectului si este in responsabilitatea autoritatilor Administratiei publice locale, a inspectoratelor scolare, a inspectoratelor judetene de politie ori a inspectoratelor judetene de jandarmerie si a unitatilor scolare. „Elevii, dar si angajatii din scoli sunt vulnerabili la orice forma de violenta. Faptul ca oricine poate sa patrunda in incinta unei unitati de invatamant, fara sa fie legitimat sau verificat in privinta obiectelor care pot fi folosite drept arma, ne ingrijoreaza si reprezinta o problema deosebit de grava, care trebuie rezolvata urgent.

Un cadru didactic care isi indeplineste rolul de <profesor de serviciu pe scoala> nu poate sa fie cel care asigura securitatea persoanelor aflate in unitatea de invatamant. Consideram ca pot fi identificate resursele necesare prin care toate scolile din Romania sa beneficieze de paza si protectie. Oare de ce fel de semnal mai avem nevoie, pentru a lua o decizie concreta in aceasta situatie?”, arata FSLI prin intermediul unui comunicat de presa.

Federatia a mai solicitat institutiilor abilitate sa aplice legislatia in vigoare si sa actioneze impotriva combaterii acestor cazuri de violenta. Sindicalistii solicita o intalnire cu membri ai Guvernului Romaniei, ai autoritatilor locale, precum si ai parintilor pentru a identifica cea mai buna solutie. „Nu vrem sa transformam scolile intr-un loc nesigur pentru colegii si elevii nostri. Totodata, parlamentarii Romaniei ar trebui sa se sesizeze si sa voteze in regim de urgenta legea prin care am cerut protectie pentru personalul din invatamant in cadrul unitatior scolare”, adauga sindicalistii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.