Sfinții Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol și Fotie
Sfinții Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol și Fotie
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 6 februarie, 2024. Sfinții Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol și Fotie

Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul, ucenicul acestuia, au trăit în secolul al VI-lea, în timpul domniei împăratului Iustinian I (483-565). Au dus o viață ascetică în mănăstirea Avvei Serid din Palestina, lângă orașul Gaza.

Cei doi Sfinți Părinți, Varsanufie și Ioan Profetul, au explicat foarte deslușit necesitatea călăuzirii spirituale și a supunerii față de un povățuitor duhovnicesc.

Acești Sfinți Părinți ne sfătuiesc să nu facem nimic fără a-l întreba pe părintele nostru duhovnicesc.

Tratamentul prescris de părintele duhovnicesc trebuie să fie adaptat personalității celui bolnav sufletește, situației lui particulare, stării și dispoziției lui sufletești.

În numeroase ocazii, patimă fiind gravă, cu toată reticență ucenicului, duhovnicul trebuie să prescrie un tratament puternic. Este un rău doctor cel care tratează cu blândețe un abces tumefiat care poate duce la cangrena.

Rana trebuie deschisă și curățită, iar apoi tratată și pansata. De bună seama că este nevoie și de deschiderea și colaborarea pacientului. Acesta trebuie să fie încredințat că părintele sau sufletesc, pe care și l-a ales cu grijă, se lupta cu toată seriozitatea pentru a-l tamadui.

Însă, ei atrag atenția și asupra faptului că este primejdios pentru un părinte duhovnicesc să nu dea atenție propriei mantuiri și să se concentreze în exclusivitate asupra rolului sau de povățuitor spiritual: „Dumnezeu știe că dacă nu port grijă de mântuirea mea, de unde să am putere să va ajut vouă?”

Sfântul Vucol, episcopul Smirnei

Sfântul Vucol s-a născut în părțile Smirnei. A trăit în vremea Sfinților Apostoli. Nu s-a mulțumit să știe că există persoane care vestesc învățătură lui Hristos, ci călăuzit de Duhul Sfânt, a convertit la creștinism mulți păgâni.

A fost hirotonit episcop de Sfântul Evanghelist Ioan. Înainte de a trece la cele veșnice, a lăsat urmaș pe Sfântul Policarp. Potrivit Tradiției, pe mormântul sau a crescut un copac, cu ale cărui fructe erau vindecați bolnavii.

Troparul Sfântului Vucol

Îndreptător credinței și chip blândetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor.

Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate.

Părinte ierarhe Vucol, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Sfinții Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol și Fotie
Sfinții Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol și Fotie

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Iulian din Emesa;- Sfinților Mucenici Fausta, Evilasie și Maxim;- Sfântului Cuvios Ioan din Lico;– Sfântului Cuvios Fotie, patriarhul Constantinopolului.

Mâine, 7 februarie, facem pomenirea Sfântului Partenie, episcopul Lampsacului.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.