Calendar creștin-ortodox,19 Martie, 2024. Sfinții Mucenici Hrisant și Daria. 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,19 Martie, 2024. Sfinții Mucenici Hrisant și Daria.

Sfântul Hrisant a fost fiul lui Polemius, un distins patrician. A trăit în secolul al III lea. După ce citește Faptele Apostolilor, primește să fie botezat.

Tatăl sau a făcut tot posibilul ca Sfântul Hrisant să lepede credința în Hristos. După multe încercări în acest sens, îl obligă să o ia în căsătorie pe Daria, o tânăra păgâna. Însă, Hrisant îi aprinde Dariei dorul după unirea cu Hristos.

După moartea tatălui sau, Hrisant nu se mai ferea de nimeni, mărturisea în fața tuturor credința în Hristos. Fiind pârâți prefectului Celerin, au fost dați pe mâna tribunului Claudiu.

Dumnezeu i-a ajutat atât de mult, încât aceștia primeau chinurile cu bucurie. Claudiu, uimit de felul în care aceștia răbdau suferințele, s-a făcut creștin cu toată familia. Pentru aceasta el și familia sa au suferit mucenicia.

Daria a răbdat cu atâta vitejie chinurile, încât păgânii strigau: „Daria este o zeiță!” După diferite chinuri, torționarii au hotărât că Hrisant și soția sa Daria, să fie îngropați de vii. Mai târziu s-a zidit o biserica în acel loc.

Acești soți propovăduitori și împreună-mucenici pentru Hristos au trecut la cele veșnice în anul 283, la Roma, sub domnia împăratului Numerian.

Troparul Sfinților Mucenici Hrisant și Daria

Mucenicii Tăi, Doamne Hrisant și Daria, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Mâine, 20 martie, facem pomenirea sfinților mucenici uciși în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.