Calendar creștin ortodox. 28 februarie 2019. Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman
Sfinții Cuviosi Ioan Casian și Gherman. Canonul Sfântului Andrei Criteanul
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 28 februarie, 2024. Sfinții Cuviosi Ioan Casian și Gherman. Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul

Biserica Ortodoxă îi praznuieste pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea pe 29 februarie în anii bisecți, iar în anii nebisecti – pe 28 februarie.

Cuviosul Ioan Casian s-a născut în provincia română Scythia Minor, în anul 360.

A fost atras încă de mic de viață monahală. La vârst de 17 ani, pleacă în Palestina împreună cu prietenul lui Gherman.

Vor rămâne amândoi, timp de doi ani, într-o mănăstire din Betleem, unde se adâncesc în canonul viețîi monahale, apoi părăsesc Palestina pentru Egipt, în dorința de a cunoaște viață și învățătură marilor asceți.În ciuda hotărârii lor de a rămâne aici, după un timp îi aflăm, tot împreună, la Constantinopol, unde îl cunosc pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Văzând curatia sufletească în care trăiesc cei doi, acesta îl hirotoneste diacon pe Casian și preot pe Gherman, potrivit vârstei lor. Alături de el, Casian își va desavarsi pregătirea teologică, după cum mărturisește în scrierile sale:

„Eu sunt ucenicul și opera lui Ioan”.În anul 405, cei doi merg la Roma, unde încearcă să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în anul 404 fusese exilat pentru a două oară.

Se presupune că aici, la Roma, Gherman a trecut la cele veșnice. Hirotonit preot, Casian ajunge la Marsilia, unde în anul 415, întemeiază două mănăstiri, una pentru bărbați și altă pentru femei.

Sfântul Ioan Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitorul Marsiliei.

Se pare că aici a murit în jurul anului 435, curând fiind cinstit că sfânt, la început în Marsilia și în sudul Franței, pe dată de 23 februarie.

Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741), cel care a luptat împotriva sfintelor icoane. Încă de tânăr a luat hotărârea să urmeze calea monahală și să trăiască în nevoință.

Este numit „Mărturisitorul” deoarece în timpul persecuției iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevărul de credință, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru această a fost închis în temniță, pătimind multe chinuri.

După moartea Împăratului Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniță . A trăit că monah, în aspre nevoințe duhovniceșți, până la mutarea să la cele veșnice.

Troparul Sfântului Vasile Mărturisitorul

Locuitor puștiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtatorule de Dumnezeu, părintele nostru Vasile; și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereșți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la ține cu credință. Slavă Celui ce ti-a dat ție putere; slavă Celui ce te-a încununat pe ține; slavă Celui ce lucrează prin ține tuturor tamaduiri.

Sfântul Vasile Mărturisitorul
Sfântul Vasile Mărturisitorul

Calendar crestin-ortodox

Tot astăzi, facem pomenirea:

Sinaxar 28 Februarie

– Sfântului Vasile;

– Sfântului Mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei;

– Sfântului Mucenic Nestor;

– Sfintelor Chira și Marana;

– Sfinților apostoli: Nimfas și Evvul;

Mâine, 1 martie, facem pomenirea preacuvioasei Evdochia.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.