Ioan Gură de Aur
Ioan Gură de Aur
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 27 ianuarie, 2024. Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur

În ziua în care se face pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur, se amintește că acesta a acuzat-o pe împărăteasa Eudoxia că și-a însușit via văduvei Calitropia.

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal, că după un timp, să fie rechemat în scaunul patriarhal. A treia și cea din urmă dată a fost trimis la Cucus.

De aici a fost dus la Aravissos și apoi la Pitius, unde a murit în anul 407. A fost îngropat în Comane.

În anul 434, unul dintre ucenicii săi, numit Proclu (434-447), ajungând Patriarh de Constantinopol, a cerut voie împăratului bizantin Teodosie, să aducă în Constantinopol trupul Sfântului Ioan Gură de Aur. Abia în anul 438 creștinii au reușit să aducă trupul Sfântului Ioan Gură de Aur în capitală Imperiului Bizantin.

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost duse mai întâi în Biserica Sfântului Apostol Toma, numită „a lui Amantie”, iar după aceea la Biserica Sfânta Irina. A doua zi, dis de dimineață, Sfintele sale Moaște au fost duse în Biserica Sfinții Apostoli.

Potrivit Tradiției, în momentul în care au fost așezate în această din urmă biserica, din gură Sfântului Ioan s-au auzit cuvintele: „Pace tuturor.”

Racla cu Sfintele Moaște a fost îngropată în Sfântul Altar, lângă Moaștele Sfântului Grigorie Teologul.

După venirea cruciaților în Constantinopol, Moaștele Sfinților Ioan și Grigorie Teologul au fost duse în Veneția, iar apoi în Roma. Cinstitul său trup a fost așezat mai întâi într-un pridvor al unei Biserici medievale, închinată Sfântului Apostol Petru.

Mai târziu, în dată de 1 mai 1626, acestea vor fi transferate în Biserica cea mare a Sfântului Petru, fiind așezate într-o Capela special amenajată pentru ele.

După 800 de ani, moaștele celor doi sfinți au ajuns să fie înapoiată Bisericii din Constantinopol. Papa Ioan Paul al ÎI lea restituite Bisericii Constantinopolului, în data de 27 noiembrie 2004, Moaștele Sfinților Ioan Gură de Aur și ale Sfântului Grigorie Teologul.

Troparul Sfântului Ioan Gură de Aur 

Din gura ta, că o lumină de foc strălucind, harul toată lumea a luminat, vistieriile neiubirii de argint lumii a câștigat, înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat.

Ci cu cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

capul-ioan-gura-aur
capul-ioan-gura-aur

Sfintele Moaste ale Sfantul Ioan Gura de Aur. Unde se mai gasesc?

* Manastirea Darvari, Bucuresti, Romania.

* Manastirea Secu, Judetul Neamt, Romania.

* Catedrala Episcopala din Craiova, Romania.

* Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

* Catedrala Sfantul Gheorghe, Patriarhia Ecumenica de Constantinopol (actualul Istanbul), Turcia.

* Manastirea Filoteu, Sfantul Munte Athos, Grecia, pastreaza mana dreapta a Sfantului Ioan Gura de Aur.

* Manastirea Vatoped, Sfantul Muntele Athos, Grecia, pastreaza cu mare cinste capul Sfantului Ioan, cu urechea stanga intreaga. Se spune de catre parintii cei din vechime, ca la urechea stanga i-a talcuit Sfantul Apostol Pavel intelesurile Sfintelor sale Epistole si a ramas neputrezita spre marturie ca a fost adevarata talcuirea sfantului.

* Manastirea Varlaam, Meteora, Grecia.

* Capela Imaculata Conceptie, Basilica San Pietro, Roma, Italia.

Sfantul Ioan Gura de Aur in iconografie

In cartea numita „Erminia lui Dionisie din Furna”, carte aflata la indemana zugravilor de chipuri sfinte, in dreptul Sfantului Ioan Gura de Aur, citim urmatoarele:

„Sfantul Ioan Gura de Aur, scund foarte si subtirel, mare la cap, cu nasul plecat si narile late, galben cam albinet; melcii ochilor gavanati si ochii mari besicati, avand cautatura vesela; mare la frunte si golas, cu multe zbarcituri, si cu urechile mari si falcile trase inauntru, de mult post si grija necurmata ce avea; cu putina barba, parul plavit si carunt, zice: Dumnezeule, Dumnezeul nostru, Cela ce painea cea cereasca, hrana a toata lumea, pre Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos L-ai trimis Mantuitor.”

Tot în această zi, fecem pomenirea:- Sfintei Marciana, împărăteasa;- Sfântului Cuvios Claudin;- Sfântului Mucenic Dimitrie.- Sfântului Cuvios Petru Egipteanul.

Mâine, 28 ianuarie, facem pomenirea Sfântului Cuvios Efrem Sirul.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.