Calendar creștin-ortodox, 22 Martie, 2024. Sfântul Vasile de Ancira, Sfânta Drosida 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 22 Martie, 2024. Sfântul Vasile de Ancira, Sfânta Drosida

În ziua de 22 martie, Biserica Ortodoxă prăznuiește moartea mucenicească a Sfintei Drosida. Cu această ocazie ni se înfățișează și o enigmă, mai bine zis o existența enigmatică, chiar aceea a sfintei. Aceasta pentru că sinaxarul Bisericii afirmă nici mai mult nici mai puțîn decât aceea că Sfânta Drosida a fost fiica împăratului Traian.

Împăratul Traian
Împăratul Traian

Primele mențiuni despre Sfânta Drosida le găsim în vremea Sfântului Ioan Gură de Aur, atunci când acesta era preot în Antiohia.

Sfântul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni, în vremea domniei împăratului Constanțiu.

El era cunoscut tuturor din vremea lui, mai ales pentru râvna să de a apăra dreapta credință ortodoxă, împotriva chiar și a împăratului celui păgân.

Urmând la tronul împărătesc împăratul Iulian Apostatul, acesta a început a prigoni puternic pe creștini. Sfântul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredința împăratului și relele lui fapte împotriva creștinilor, motiv pentru care sfântul a și fost aruncat în închisoare.

Când împăratul a căutat să-l câștige de partea să pe sfânt, spre a nu-l omorâ și a tulbura poporul împotriva lui, Sfântul Vasile i-a răspuns, zicând: „Eu în Hristos al meu cred, pe Care tu îl lepezi pe când El ți-a încredințat ție împărăția această pământească; de aceea va fi luată ea de la tine, foarte curând.” Și alte asemenea profeții, descoperite de Dumnezeu sfântului.

Împăratul Iulian s-a umplut de mânie mare auzind acestea. Drept urmare, el a poruncit că trupul sfântului să fie jupuit de viu în fâșii de piele.

După alte câteva zile, împăratul a venit iar la el, să vadă dacă nu a renunțat la cele dintâi. Văzându-l pe împărat, sfântul a luat o fâșie de piele și, aruncând-o la picioarele lui, zise: „Apucă și mănâncă, împărate, căci dulce îți este ție acest fel de hrană, iar mie Hristos îmi este Viață!”

Rușinat, împăratul a plecat din Ancira, iar chinuitorii și-au continuat porunca până ce sfântul și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, la anul 363.

Troparul Sfântului Vasile din Ancira

Mucenicul Tău, Doamne Vasile, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui mantuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Sfântul Vasile din Ancira
Sfântul Vasile din Ancira

Tot astăzi, facem pomenirea: Sfintelor mucenițe Calinica și Vasilisa; Sfântului Cuvios Mucenic Eftimie.

Mâine, 23 martie, facem pomenirea Sfântului Cuvios Nicon, dimpreună cu cei 199 de ucenici ai lui.

calendar-ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.