Calendar creștin-ortodox, 20 aprilie, 2024. Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 20 aprilie, 2024. Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului

La 20 aprilie calendarul ortodox pomenește pe Sfântul Teotim, episcopul Tomisului, numit și Teotim I, “scitul“ sau “filosoful“. Acest sfânt daco-român, originar din Dacia Pontică, a trăit în a două jumătate a secolului al IV-lea și la începutul celui următor, pastorind cetatea de la Marea Neagră, în jurul anilor 380 – 395.

Despre Sfântul Teotim I, istoricul bisericesc Sozomen scria că ducea o viață ascetică, purta plete lungi și se bucură de calificativul de „filosof”. Sfântul Teotim posedă și practica într-adevăr acea „monastică philosophia”.

Dar, el nu a fost numai educat în filosofia monahală, care presupunea a iubi și a practică înțelepciunea trăirii monahale, adică „asceză”, ci și în cultură și filosofia greacă. Un alt scriitor creștin, Socrate, spunea despre Sfântul Teotim că „era cunoscut de toți – împărați, episcopi, călugări, credincioși și barbari – pentru evlavia și corectitudinea viețîi sale”.

Despre episcopul de Tomis auzise chiar împăratul bizantin Arcadie, datorită prieteniei legate cu Sfântul Ioan Gură de Aur. Din scaunul arhieresc al Constantinopolului, marele ierarh îi trimitea lui Teotim călugări misionari „pentru nomazii sciți de la Istru“, probabil la cererea acestuia.

În anul 400, Sfântul Teotim lua parte la un sinod local din Constantinopol, convocat de Sfântul Ioan Gură de Aur împotriva învățăturii eretice a episcopului Antonin al Efesului. Aprecierea de care se bucură ierarhul tomitan în rândul celorlalți episcopi reiese și din faptul că, în lista celor care semnau documentele sinodului, Teotim era menționat pe primul loc.

Invocarea numelui Sfântului Teotim al Tomisului – la lucrările Sinodului IV ecumenic (Calcedon, 451) – că autoritate a dreptei credințe, constituie însă pentru noi, românii,  o măr turie de mare preț privind izvoarele ortodoxiei românești în creștinismul daco-român.

„Faptul că monahii constantinopolitani își raportau ortodoxia mărturisirii lor de credință la autoritatea Sfântului Teotim rămâne fără îndoială o mărturie grăitoare a ortodoxiei credinței…

Numai un teolog că Teotim, cu o solidă formație filosofică, putea fi în stare să ia atitudine fățișă și împotriva celor care întinau memoria lui Origen, adică, „… memoria unui om – declara Sf. Teotim – care a murit de mult timp în credință”, și că atare, nici nu trebuia să se facă „lucru nelegiuit, condamnând cărțile pe care înaintașii noștri nu le-au condamnat.

Peste veacuri, Sfântul Ioan Damaschin avea să reproducă, în lucrarea „Sfintele paralele“, câteva povatuiri morale date de Sfântul Teotim în unele omilii la textele evanghelice: „Cel ce păcătuiește cu gândul, prin însăși iuțeala gândului, săvârșeste păcatul complet, pe când faptele trupului pot fi întrerupte de multe piedici“; „Lucrul grav nu este să suferi aspru, ci să suferi pe drept“.

Sfântul Ioan Damaschin a reprodus lucrările Sfântului Teotim
Sfântul Ioan Damaschin a reprodus lucrările Sfântului Teotim

Troparul Sfântului Teotim, episcopul Tomisului

Îndreptător credinței și chip blândeîelor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate.

Părinte ierarhe Teotim, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Preacuviosului Teodor Trihina;

– Sfinților mucenici Victor, Zotic, Zinon, Achindin, Chesarie, Severian, Hristofor, Teona și Antonin;

– Sfântului mucenic Anastasie al Antiohiei.;

– Sfântului apostol Zaheu;- Preacuviosului Atanasie care a zidit Mănăstirea Meteora;

– Preacuviosului Iosaf, ce a sihăstrit împreună cu pomenitul cuvios Atanasie din Meteora;

Mâine, 21 aprilie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Ianuarie episcopul și a  Sfintei Mucenite Alexandra, împărăteasa.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.