Calendar creștin ortodox. 8 martie 2019. Sfântul Teofilact mărturisitorul
Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 8 Martie 2023. Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei

Sfântul Teofilact a ales viață monahală în momentul alegerii lui Tarasie că patriarh al Constantinopolului.

Sfântul Tarasie îl va unge pe Teofilact episcop în Nicomidia. El se va arată celor din Nicomidia binefăcător al celor aflați în dureri, necazuri și nevoi.

După moartea lui Tarasie, la conducerea imperiului a venit iconoclastul Leon. Sfântul Teofilact i-a cerut împăratului să păstreze credință creștină nealterată, inclusiv cinstirea sfintelor icoane, dar văzând că împăratul nesocotește adevărul, i-a prorocit: „O, împărate, vei cădea cu cădere năprasnică și mare, și nu vei găși pe nimeni care să te scape de ea!”.

Din cauza acestor cuvinte, Sfântul Teofilact a fost scos cu nelegiuire din scaun și alungat în exil, unde a petrecut timp de treizeci de ani în cele mai mari lipsuri, necazuri și umilințe, și unde în cele din urmă și-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Moaștele sale au fost aduse în Nicomidia, în biserica zidită de el, în vremea împărătesei Teodora și a patriarhului Metodie.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul;- Sfântului Apostol Ermis;- Sfinților Mucenici Dion și Dometie.

Mâine, 9 martie, facem pomenirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

Sursă:CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.