Calendar creștin-ortodox, 11 martie: Sf. Ier. Sofronie, Patr. Ierusalimului (Începutul Postului Mare)
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 11 Martie, 2023. Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului

Sfântul Sofronie s-a născut la Damasc, în Siria de astăzi, în jurul anului 550. În anul 570, călătorind prin Palestina pentru a se închină la Locurile Sfinte, intră în Mănăstirea Sfântului Teodosie cel Mare, situată în apropierea Ierusalimului, că ucenic al monahului Ioan Moshu.

Împreună cu învățătorul Sfântul Sofronie, va ajunge pe la toate mănăstirile și nevoitorii din Egipt. Cei doi sfinți devin apărători ai credinței ortodoxe împotriva unei noi erezii ce începuse a tulbură viață Bisericii – monotelismul (celor ce susțineau că în Hristos există o singură lucrare).

Îmbolnăvindu-se de o grea boală de ochi, a fost vindecat de Sfinții Chir și Ioan. În anul 634, Sfântul Sofronie este ales în demnitatea de patriarh al Ierusalimului. Scrisoarea de intronizare sau sinodală, concentrează învățătură să hristologica.

După ce prezintă învățătura despre Sfânta Treime și întrupare, el abordează principiul fundamental al hristologiei: în Hristos se află un ipostas sau persoană și două naturi sau firi. El nu vorbește despre două voințe, însă, întrucât vorbește despre două lucrări, acest lucru este implicit.

Sfântul Sofronie a fost de față la aducerea din exilul persan a Cinstitei Cruci, pe care Hristos a fost răstignit.

Amintim că Sfântul Sofronie a scris Viața Sfintei Maria Egipteanca, și a alcătuit Rânduiala Sfințirii Apei Celei Mari.

Troparul Sfântului Sofronie

Îndreptător credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate.

Părinte ierarhe Sofronie, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Alexie de la Goloseev;- Sfintei Teodora, Împărăteasa Artei;- Sfântului Cuvios Pion, preotul din Smirna;- Sfântului Cuvios Gheorghe cel Nou;- Sfinților Mucenici Trofim și Talu;- Aducerii moaștelor Sfântului Mucenic Epimah în Constantinopol.

Mâine, 12 martie, facem pomenirea Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul.

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.