Calendar creștin-ortodox 1 Mai 2024. Sfântul Proroc Ieremia 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 1 Mai 2024. Sfântul Proroc Ieremia

Sfântul Proroc Ieremia, alături de Isaia, Ezechiel și Daniel, face parte dintre marii profeți ai Vechiului Testament.

Sfântul Proroc Ieremia este cinstit pe 1 mai. A trăit în jurul anului 600 i.d.Hr., când evreii au fost luați în robia babilonică sau persană de către împăratul Nabucodonosor.

Numele sau înseamnă „Iahve înalta”, era preot, iar profeția să a fost trecută în scris de Sfântul Proroc Baruh. A fost supranumit profet al lacrimilor sau al plângerilor, deoarece a plâns pentru poporul iudeu care se departase de Dumnezeu și slujea idolilor și care a atras astfel pedeapsa divină.

Sfântul Proroc Ieremia a trăit sub patru regi din țară lui Iuda: Iosia, Ioachim, Iehonia și Sedechia. El a început să prorocească de la vârstă de cincisprezece ani, în timpul împăratului Iosia, predicând pocăînță către rege și către nobilii săi, către prorocii cei mincinoși și către preoții templului.

În timpul regelui Ioachim, Ieremia a prorocit că inmormintarea acestuia va fi că îngroparea unui măgar, adică, că după ce va muri trupul lui va fi aruncat în afară zidurilor Ierusalimului, apoi tarat pe pămînt, fără cinstea unei ingropari omenești. Cuvântul prorocesc s-a împlinit întocmai.

Despre regele Iehonia, fiul lui Ioachim, regele din Iuda, Ieremia a prorocit că va fi luat rob în Babilon împreună cu toată casă lui și că va muri acolo. Toate acestea s-au împlinit la scurt timp după ce prorocul și-a rostit cuvântul.

În timpul regelui Sedechia, Ieremia a profețit că babilonienii vor cuceri cetatea în anul al unsprezecelea al împăratului Sedechia, adică anul 586 i.Hr. Ieremia a fost totodată profetul decăderii împărăției Iuda.

Babilonienii au capturat la scurt timp după aceea Ierusalimul, l-au ucis pe regele SZedechia, au jefuit și au trecut cetatea prin ascuțișul sabiei, și au tăiat capetele unei mari mulțimi de iudei. Ieremia a profețit și anii adevărați ai robiei, 70 de ani, spre deosebire de falșii profeți care vorbeau de o robie de scurtă durata.

Ieremia a ajuns apoi în Egipt unde a trăit vreme de patru ani. Egiptenilor Ieremia le-a prorocit căderea idolilor lor și sosirea Fecioarei împreună cu Pruncul în Egipt. Sfântul Proroc Ieremia a fost omorât cu pietre de către iudei. În Proloage este amintită tradiția potrivit căreia împăratul Alexandru cel Mare, a dat porunca mutării moaștelor Prorocului Ieremia și a ingroparii lor la Alexandria.

Tot în această zi, facem pomenirea: – Sfântului Mucenic Vată Persul; – Sfântului Mucenic Filozoful; – Sfintei Cuvioase Isidora; – Sfântului Mucenic Sava; – Sfintililor Cuvioși Mucenici Eftimie,  Ignatie și Acachie;

Maine, 2 mai, facem pomenirea aducerii moastelor Sfantului Atanasie cel Mare.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.