Sfântul Porfirie
Sfântul Porfirie
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 26 februarie, 2024. Sfântul Porfirie

Sfântul Porfirie s-a născut din părinți bogați, în Tesalonic. La vârsta de 25 de ani a lepădat grija lumească și s-a retras în pustia Egiptului, unde va fi tuns în monahism.

După cinci ani de viețuire la o mănăstire din Egipt, Porfirie ajunge la Ierusalim.

Aici va fi hirotonit preot de către Pravliu, patriarhul Ierusalimului, și i se va încredința spre pază cinstitul lemn al făcătoarei de viață Cruci a lui Hristos.

După un timp, Dumnezeu i se descoperă spunându-i: „Da-mi Mie visteria – adică lemnul Crucii – pe care am adus-o la tine, pentru că voiesc să te însoțesc cu o mireasă cu adevărat săracă, însă bună de obicei. Iar tu, luând-o pe ea, să o impodobesti, că să-și uite sărăcia cea dintâi”.

Era chemarea să la treapta de episcop în cetatea Gaza, un loc cu multe altare păgâne. Până la Sfântul Porfirie, nimeni nu a putut să curețe cetatea Gazei de păgânism.

Păgânii din Gaza auzind că vine Sfântul Porfire în ținutul lor, au pus pe cale spini, gunoi, au săpat gropi, au făcut fum necurat cu scopul de a-l întoarce din cale. Tot ce se întâmplă rău în cetate era pus pe seama venirii sale. Însă, Sfântul le răspundea numai prin minuni.

Sfântul Porfire va cere ajutor de la împăratul Constantinopolului și de la Sfântul Ioan Gură de Aur pentru a risipi templele idolesti. Împărătesei îi va spune:

„Ostenește-te pentru noi stăpână, că pentru Hristos, iar El pentru osteneală ta îți va da un fiu, care va împărați înaintea ochilor tăi și mulți ani va viețui întru toată bună sporire a împărăției”. După nașterea fiului vestit, împărăteasa Eudoxia îi va trimite bani Sfântului Porfirie pentru construcția unei biserici.

Va distruge cele opt temple idolesti vestite din Gaza: Soarelui, Venerei, lui Apolon, Proserpinei, Ghecavei, lui Ieron, Fortunii și lui Marnas, iar în locul unui altar închinat zeilor va construit o biserica.

Așa a făcut Sfântul Porfirie să se umple cetatea Gazei de slavă dumnezeiască.

A trecut la cele veșnice în anul 420.

Troparul Sfântului Porfirie

Îndreptător credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor.

Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate.

Părinte Ierarhe Porfirie, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea;- Sfintei Mucenițe Fotini

Sfânta marea muceniţă Fotinia este femeia samarineancă despre care povesteşte Evanghelistul Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu, în Sfânta Evanghelie, că a vorbit cu Dumnezeul nostru Iisus Hristos la puţul lui Iacov şi a crezut în El.

Sfânta Muceniță Fotini
Sfânta Muceniță Fotini

– Sfintei Fotida;- Sfintei Anatoli;- Sfintei Foto;- Sfintei Paraschevi;- Sfintei Chiriachi;- Sfântului Mucenic Iosi;- Sfântului Sebastian;- Sfântului Fotin;- Sfântului Mucenic Victor;- Sfântului Mucenic Hristodul;- Sfântului Mucenic Ioan Calfă.

Mâine, 27 februarie, facem pomenirea Sfinților Mărturisitori Procopie și Talaleu.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.