Sfântul Mucenic Conon din Isauria
Sfântul Mucenic Conon din Isauria
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 5 Martie, 2024. Sfântul Mucenic Conon din Isauria

Sfântul Conon a trăit pe vremea Sfinților Apostoli. S-a născut în Isauria. Cei de aici au primit credința în Hristos de la Sfântul Apostol Pavel.

Părinții Sfântului Conon, Nestor și Nadia, l-au căsătorit fără voia sa. Înainte de a se căsători, i s-a arătat Sfântul Arhanghel Mihail, în chip de bărbat prealuminos, care, după ce l-a învățat sfânta credință, l-a botezat în numele Preasfintei Treimi, l-a împărtășit cu dumnezeieștile Taine și l-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci.

După nuntă, Sfântul Conon a luat o lumânare, a pus-o sub un vas și a întrebat-o pe soția sa: „Ce e mai bun, lumina, sau întunericul?” Iar ea a răspuns: „Lumina.”

Din acel moment el a început să-i vorbească despre Hristos și despre viață veșnică. Atât soția, cât și părinții săi, au primit datorită lui, credință în Hristos. Conon a trăit o vreme cu soția lui ca frate și sora. După puțîn timp soția și părinții lui au murit, iar el s-a retras complet din viața lumii, dăruindu-se deplin vieții de rugăciune. A făcut multe minuni, întorcând pe mulți la Hristos.

Atât de mare era puterea sa asupra duhurilor necurate, încât au ajuns chiar să-i slujească. Pe unele duhuri le-a pus să sape pământul în grădini, să smulgă buruienele, spinii și pălămidele; pe altele să are țarinele și să le semene, să păzească roadele; să pască cireada dobitoacelor și s-o apere de fiare, să taie și să aducă lemne; să facă tot lucrul casei că niște robi.

În timpul unei prigoane este torturat și înjunghiat peste tot cu cuțite. Cei bolnavi se ungeau cu sângele lui și se făceau sănătoși. După această mucenicie Sfântul Conon a mai trăit doi ani în cetatea Isauria.

Cetatea Isauria unde a trăiti sfântul
Cetatea Isauria unde a trăiti sfântul

Troparul Sfântului Conon

Mucenicul Tău, Doamne Conon, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Conon, grădinarul- Sfintei Mucenite Iraida;- Sfântului Cuvios Marcu Ascetul;- Sfântului Mucenic Evloghiu din Palestina;- Sfântului Mucenic Evlampiu;- Sfântului Mucenic Arhelau și a 152 de mucenici;- Sfântului Mucenic Ioan Bulgarul.

Mâine, 6 martie, facem pomenirea Sfinților 42 de Mucenici din Amoreea.

calendar ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.