Sfântul Mucenic Bonifatie
Sfântul Mucenic Bonifatie
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 19 decembrie, 2023 . Sfântul Mucenic Bonifatie; Cuviosul Grichentie; Sfântul Trifon si Cuvioasa Aglaia

Sfântul Bonifatie a trăit pe vremea împăratului Dioclețian.

Sfântul Bonifatie a fost robul unei femei bogate, Aglaia, fiica proconsulului Romei.

Din Sinaxar aflăm că viețuia în păcate trupești cu stăpâna sa și era bețiv. Nu spre defăimare se spune aceasta, ci pentru a ne descoperi cum păcătosul devine mucenic al lui Hristos.

Într-una din zile, Aglaia i-a zis lui Bonifatie: „Mergi în Răsărit, unde mărturisesc Sfinții, că să-mi aduci moaște de Mucenici, pentru a le avea ajutor și de sufletească mântuire.”

Ajuns în față dregătorului, Bonifatie a mărturisit că este creștin. Pentru această mărturisire, a fost spânzurat cu capul în jos, împuns cu trestii ascuțite pe sub unghii, i s-a dat plumb topit pe gură, a fost băgat cu capul în jos într-o căldare plină de smoală ce fierbea, dar din toate a ieșit nevătămat.

Atunci dregătorul a poruncit să i se taie capul. Iar Sfântul, după ce s-a rugat, și-a plecat capul și a fost tăiat. Trupul sau a fost răscumpărat cu mulți bani de Aglaia și a fost înmormântat în apropiere de Roma. Mai târziu, Aglaia va zidi o biserica mare în numele lui Bonifatie, chiar în mijlocul Romei, în care a mutat moaștele acestuia.

Sfânta Cuvioasă Aglaia
Sfânta Cuvioasă Aglaia

Troparul Sfântului Mucenic Bonifatie

Mucenicul tău. Doamne, Bonifatie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Bonifatie

Jertfă fără de prihană te-ai adus pe tine de voie, Celui rân­duit a Se naşte din Fecioara pentru tine, Sfinte purtătorule de cunună, Înţelepte Bonifatie.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Mucenici Ilie, Prov și Ares;- Sfinților Mucenici Timotei și Polieuct;- Sfinților Eutihie și Tesalonica și a celor împreună cu ei, 200 de bărbați și 70 de femei;- Sfântului Ierarh Grighentie;- Sfântului Mucenic Trifon;- Sfintei Cuvioasei Aglaia.

Mâine, 20 decembrie, serbăm Inaintepraznuirea Nașterii Domnului și pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.