Calendar creștin ortodox. 13 aprilie 2019. Sfântul Mucenic Artemon
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 13 aprilie, 2024. Sfântul Mucenic Artemon

Sfântul Mucenic Artemon a trăit în vremea domniei împăratului Dioclețian fiind preot în cetatea Leodiceea. Artemon a slujit Biserica lui Hristos că citeț timp de 16 ani, că diacon timp de 28 de ani, iar că preot 33 de ani.

Atunci când s-a pornit persecuția împotriva creștinilor, Artemon era înaintat în vârstă. Acesta fiind prins a fost dus la templul lui Esculap, pentru a jertfi idolului. Vrăjitorii ce se aflau în templu au eliberat mulți șerpi veninoși pentru a-l ucide pe Artemon.

Însă acesta s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci și a suflat asupra șerpilor, omorându-i pe toți. Văzând această minune, Vitalis, mai marele vrăjitorilor a ingenucheat înaintea lui Artemon și a strigat: „Mare este Dumnezeul Creștinilor!”

Sfântul Artemon l-a botezat apoi pe acesta, împreună cu mai mulți păgâni. Mulți din cei botezați au fost hirotoniti diaconi și preoți iar Vitalis a devenit Episcopul Palestinei.

Dar încercările aveau să continue pentru bătrânul Artemon. Judecătorul a pregătit o groapă cu păcură încinsă, în care plănuia să-l arunce pe robul lui Dumnezeu. Prin rânduiala dumnezeiască, judecătorul însuși și-a pierdut viață în acea groapă.

După aceste întâmplări, Sfântul Artemon a trăit liber încă o vreme. Continuând persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Artemon a fost prins și omorât prin decapitare, în anul 303.

Troparul Sfântului Mucenic Artemon

Mucenicul Tău Doamne Artemon, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Dimitrie Peloponisiu;

– Sfinților muceniri Maxim, Cvintilian și Dada;

– Sfântului mucenic Elefterie Perșul;

– Sfântului mucenic Teodosie;

– Sfântului mucenic Zoil;

Mâine, 14 aprilie, facem pomenirea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.