Sfântul Isidor Pelusiotul
Sfântul Isidor Pelusiotul
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 4 februarie, 2024. Sfântul Isidor Pelusiotul

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este unul dintre sfinții care s-au nevoit în Egipt.

Născut în anul 360, Isidor era rudă cu Teofil, arhiepiscopul Alexandriei și cu Sfântul Chiril al Alexandriei.

Sfântul Isidor a îmbrăca viață monahiceasca încă de tânăr în muntele Pelusion, în vremea împăratului Teodosie cel Mic.Toți istoricii vremii mărturisesc cu putere despre viață sfânta și înțelepciunea cu care a fost dăruit Sfântul Isidor.

De la el de altfel ne-au rămas multe cuvinte folositoare, îndeosebi sub formă scrisorilor sale. Pe Paladie, episcopul Elinopoliei, îl învață să se ferească de vorba cu partea femeiască, pentru că acesta se laudă că nu primește nicio vătămare atunci când vorbește cu femeile:

„De vorbele femeiești fugi pe cât poți, bunule bărbat. Căci celor ce au treaptă preoției, mai sfinți și mai curați se cade să fie decât acei care s-au dus în munți și în pustie.

Pentru că aceștia au grijă de sine și de popor, iar acei care s-au dus în pustie au grijă numai de ei.

Sfântul Isidor și-a început viața monahicească în Muntele Pelusium
Sfântul Isidor și-a început viața monahicească în Muntele Pelusium

Toți să se încredințeze de acestea, că și pietrele se sparg de picăturile de ploaie care pică totdeauna pe ele. Ia aminte la ceea ce grăiesc: că ce este mai tare decât piatră și ce este mai moale decât apă și, mai ales, decât picăturile de apă? Deci, dacă firea se micșorează de acel lucru, apoi cum nu va fi biruită și răsturnată voia omenească care ușor este mișcată?”

Poate una dintre cele mai celebre ziceri ale sale o găsim în Patericul egiptean: “Viață fără cuvânt e mai bună decât cuvântul fără viață. Căci ea și tacand e folositoare; cuvântul și strigând supără. Dacă se întâlnesc cuvântul și viață, desăvârșesc un simbol al întregii filosofii”.

Acest sfânt mai învață că omul cel îmbunătățit se cade să nu se mândrească pentru lucrurile sale cele bune, ci cele smerite să le socotească pentru sieși.

„De este în cineva gând smerit, faptele bune ale aceluia se fac mai luminoase, iar de nu este cu gândul smerit, apoi și faptele bune cele luminoase, se întunecă și cele mari se micșorează. Drept aceea, de voiește cineva să-și arate faptele sale bune, să nu le socotească mari, căci atunci mari se vor află”.

Sfântul cuvios Isidor Pelusiotul a trecut la Domnul între anii 435 și 440, admirat de toți și cinstit că sfânt încă din timpul vieții.

Troparul Sfântului Isidor Pelusiotul

Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mantuit cel după chip, căci luând Crucea, ai urmat lui Hristos și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Întru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Prea Cuvioase Părinte Isidor, duhul tău.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Nicolae Mărturisitorul Studitul;- Sfântului Sfințitului Mucenic Avramie, episcopul Arvilului (Persia);- Sfântului Mucenic Teoctist;- Sfântului Cuvios Ioan din Irinopole;- Sfântului Cuvios Iasim, făcătorul de minuni;- Sfântului Mucenic Iosif de la Halep.

Mâine, 5 februarie, face pomenirea Sfintei Mucenițe Agata.

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.