Calendar creștin-ortodox, 16 mai, 2023. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 16 mai, 2023. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Sfântul Teodor cel Sfințit a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare. S-a născut și a crescut pagan în Tebaidă de Sus. La vârsta de 14 ani părăsește casă părinților și merge la mănăstirea Sfântului Pahomie. Mai târziu se vor călugări atât mama să, cât și fratele lui. După moartea Sfântului Pahomie, Teodor a fost ridicat de către obște stareț al tuturor sfintelor mănăstiri întemeiate de starețul sau. Sfântul Teodor cel Sfințit a trecut la cele veșnice pe 16 mai 367.

Troparul Sfântului Teodor cel Sfințit

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Teodor, părintele nostru.

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Sfinții Cuviosi Silă, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat că frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schimă mare.

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. Pentru vrednicia să a fost hirotonit diacon, apoi preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, de unde a trecut la Mănăstirea Râșcă. După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie. Deși nu a fost stareț al Sihăstriei, el era un rugător înfocat, sprijinind în credința ortodoxă pe toți, mai ales în vremea stăpânirii străine.

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1717, fiind originar din Pașcani. A fost mai întâi viețuitor și eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot. Dornic de mai multă rugăciune și liniște, s-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit schimă cea mare cu numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut că un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;- Sfinților Mucenici Avda și Avdiis, episcopii;- Sfinților Mucenici Isaachie, Simeon și Vahtisoiu;- Sfântului Mucenic Papilin;- Sfântului Mucenic Petru din Vlaherne;- Sfântului Nicolae, patriarhul Constantinopolului;- Sfintei Eufimia;- Sfântului Mucenic Nicolae din Mezov.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Apostol Andronic.

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.