Calendar creștin-ortodox, 24 mai, 2024. Sfântul Cuvios Simeon 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 24 mai, 2024. Sfântul Cuvios Simeon

Sfântul Cuvios Simeon a trăit în secolul al VI-lea. S-a născut în Antiohia Siriei (522). La vârstă de 6 ani ajunge în pustie, la părintele Ioan. Prin purtarea de grijă a acestui părinte, s-a dat celor mai aspre nevoințe de postiri, privegheri și rugăciune.

Sfântul Cuvios Simeon a petrecut mulți ani pe stâlp, rugându-se lui Dumnezeu și cântând psalmi. Sub călăuzirea lui Dumnezeu, el s-a retras într-un munte numit Minunat de către însuși Domnul.

De la numele acestui munte, Simeon s-a numit și el „cel din Muntele Minunat.” Vindecă cele mai cumplite boli, imblanzea fiarele sălbatice, vedea la mari depărtări de loc, și pătrundea în inimile oamenilor. Uneori petrecea fără somn și câte treizeci de zile; iar alteori trăia chiar și mai mult fără hrană, căci primea hrană cerească din mâinile îngerilor.

Sfântul Cuvios Simeon a trecut la cele veșnice la șaptezeci și cinci de ani.

Troparul Sfântului Cuvios Simeon

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Simeon; și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință.

Slavă Celui ce ti-a dat tie putere; slavă Celui ce te-a încununat pe tine; slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfântului Vincențiu de Lerin (secolul al V-lea);- Sfinților Mucenici Meletie Stratilatul;- Sfinților Ioan, Ștefan, Serapion Egipteanul și Calinic Magul;- A doisprezece comiți și tribuni, a trei femei: Marciana, Paladia și Sosona și a doi prunci: Chiriac și Hristina.

Mâine, facem pomenire de A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.