Calendar creștin-ortodox, 8 mai, 2023. Sfântul Apostol si Evanghelist loan 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 8 mai, 2023. Sfântul Apostol si Evanghelist loan

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele veșnice) și pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormântul sau).

Sfântul Ioan a fost fiul lui Zevedei și al Salomeei, de meserie pescar și originar din Betsaida. Sfântul Ioan Evanghelistul era cel mai tânăr dintre cei Doisprezece Apostoli. Ioan a fost unul din Apostolii cei mai apropiați ai Domnului Iisus.

În Evanghelia să, el se numește „ucenicul pe care îl iubea Iisus” (Ioan, 21, 20).La Cină cea de Taină el s-a rezemat pe pieptul Domnului și așa s-a împărtășit din Tainele lui Hristos. Este ucenicul căruia Domnul, când era răstignit pe Cruce, i-a încredințat pe Preacurata Să Maică. După învierea lui Iisus, Ioan a fost primul apostol care a cercetat mormântul gol.

După moartea Maicii Domnului, Sfântul Apostol Ioan a mers la Efes, în Asia, propovăduind credință lui Iisus. Din porunca lui Domițian împăratul (81-96), „Apostolul dragostei” a fost surghiunit în insula Patmos și acolo a viețuit multă vreme. Tot acolo a scris și Evanghelia să, cele trei Epistole și cartea Apocalipsei.

Tradiția Bisericii amintește că Sfântul Apostol Ioan era în vârstă de peste o sută de ani, când a luat cu sine șapte ucenici, și ieșind din cetatea Efesului, le-a poruncit acestora să sape o groapă în formă de cruce.

Apoi Sfântul Apostol s-a întins în acea groapă în formă de cruce și a poruncit să fie acoperit cu pământ. După o vreme, când credincioșii au deschis mormântul Sfântului loan, ei nu au mai găsit acolo trupul lui.

În ziua de 8 mai a fiecărui an, din acest mormânt se ridică o pulbere pe care locuitorii de acolo o numesc mâna, ce vindecă pe cei bolnavi.

Troparul Sfântului Ioan Evanghelistul:

Apostole a lui Hristos, de Dumnezeu iubite, grăbește de izbăvește pe poporul cel fără de răspuns. Că te primește când cazi către El, Cel ce te-a primit când te-ai rezemat pe pieptu-I; pe Care roagă-L de Dumnezeu cuvantatorule, și norul păgânilor cel pus asupra noastră să-l risipească, cerându-ne nouă pace și mare milă.

Tot în această zi, facem pomenirea: – Sfântului Arsenie cel Mare;- Cuviosului Mil;

Mâine, facem pomenirea Sfântului Proroc Isaia.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.