Sfântul Alexie a fost singurul copil al dregătorului Eufimian. Cu cât înainta în viață, cu atât creștea în sufletul lui și dorința nemurii și a vieții veșnice. Toate bunătățile pământești i se păreau lucruri de nimic.
Eufimian l-a cununat pe Alexie cu o fecioara încuviințată, dar împotriva voinței tânărului. De aceea, chiar din seara nunții, Alexie a părăsit în taină nu doar legătură pe care nu a dorit-o, ci și casa părinților săi.
A fugit la biserica din Edesa, unde a stat 18 ani, îmbrăcat sărăcăcios și hrănindu-se din mila celor care veneau la biserica. Când s-a făcut cunoscut celorlalți că este un om al lui Dumnezeu, el s-a înspăimântat de lauda oamenilor ca de o primejdie de moarte, și în taină a plecat spre Tarsul Ciliciei.
Însă, corabia cu care călătorea a naufragiat, a fost luată de vânturi și purtată pe ape până la Roma, locul nașterii sale. Sfântul Alexie a văzut în această întâmplare mâna lui Dumnezeu, și astfel a hotărât să meargă la casă tatălui său și acolo, sub chip de străîn, să-și petreacă în continuare cu pocăînță cealaltă vreme a vieții sale. Ajuns în casa părinților, nemaifiind cunoscut de nimeni, a fost luat în derâdere și batjocorit de servitori.
Când i s-a apropiat sfârșitul, el a alcătuit o scrisoare, a strâns-o în mâna, și întinzându-se, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în ziua de 17 martie.
După o descoperire dumnezeiască în Biserica celor Doisprezece Apostoli, împăratul și patriarhul au primit porunca de a-l caută pe „omul lui Dumnezeu”. La scurt timp, s-a descoperit că acest „om al lui Dumnezeu” era fiul lui Eufimian, care trăise ca un cersator în curtea acestuia, timp de șaptesprezece ani.
Împăratul a citit scrisoarea cu voce tare și toți au fost cuprinși de spaimă. La atingerea de sfintele sale moaște bolnavii se vindecau, căci din trupul lui izvora un mir bine-mirositor.
Trupul Cuviosului Alexie a fost îngropat cu cinste în Biserica „Sfântul Apostol Petru”.
Troparul Sfântului Cuvios Alexie
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însuțiț roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Alexie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.
Sfântul Patrick este cel mai iubit și cel mai cunoscut sfânt al Irlandei. Sfântul Patrick, luminatorul Irlandei, s-a născut în jurul anului 381 d.Hr., într-un sat numit Bannaven Taberniae.
Sfântul Patrick provine dintr-o familie de slujitori ai altarului – bunicul sau Potitus a fost preot, iar tatăl sau Calpurnius, diacon. Numele Patrick sau Patrichie însemna în limba latină om de neam mare. Din relatarea vieții sale, aflăm că la vârsta de 16 ani ajunge să uite de Dumnezeu.
Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Pavel;- Sfântului Cuvios Teostirict Mărturisitorul;- Sfântului Mucenic Marin;
Mâine, 18 martie, facem pomenirea Sfântului Chiril, patriarhul Ierusalimului.