Sfânta Iuliana
Sfânta Iuliana
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 21 decembrie, 2023. Sfânta Iuliana; Sfântul Temistocle

Sfânta Iuliana este prăznuită pe data de 21 decembrie. Sfânta Iuliana a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. Era fiica unor părinți bogați, care au logodit-o cu Eleusie, un senator păgân.

Sfânta Iuliana a refuzat să se căsătorească cu Eleusie, motivând că nu este creștin. Din această cauza, tatăl fetei o va da în mâinile lui Eleusie, spre a fi judecată și pedepsită.

Pentru că a refuzat să se închine idolilor păgâni, Iuliana a fost spânzurată de păr, i s-au ars părți ale trupului cu fiare înroșite și a fost aruncată într-un cuptor încins, din care a ieșit nevătămată.

Văzând cele întâmplate, 500 de bărbați și 130 de femei au lepădat credința păgână. Din porunca lui Eleusie toți au fost uciși, împreună cu Iuliana, care avea doar 18 ani.

Din relatarea vieții Sfintei Iuliana aflăm că într-o noapte, pe când sfânta stătea la rugăciune, i s-a arătat diavolul în chip de înger de lumina și i-a spus ce chinuri avea să sufere în continuare. Ispititorul o învață să aducă jertfe idolilor, că să scape cu viață.

Dar Iuliana, înțelegând primejdia, s-a rugat fierbinte către Dumnezeu că să-i descopere cine era acela care i se arătase. Prin puterea Domnului, diavolul a mărturisit singur cine este, iar sfânta cu putere minunată l-a legat și l-a pedepsit până în dimineață în care a fost din nou scoasă la chinuri.

Sfânta Iuliana este considerată protectoarea mamelor care nasc, iar numele ei este invocat la nașteri și în timpul diverselor boli. În icoane este zugrăvită și în chipul unei persoane care reușește să prindă în lanțuri un diavol înaripat, dar și cum suportă diverse torturi luptându-se cu diavolii.

Sfântul Temistocle-21 decembrie
Sfântul Temistocle-21 decembrie

Sfântul Mucenic Temistocle

Sfântul mucenic Temistocle a trăit pe vremea împăratului Deciu, în Miră Lichiei, fiind pastor de oi. Ighemonul Asclipie, pornind prigoană împotriva creștinilor, îl caută pe Sfântul Dioscorid. Temistocle, care îl ascunsese, a spus că nu știe unde este, dar s-a dat pe sine mărturisind că este creștin.

Pentru această mărturisire a fost atârnat de un lemn și lovit până i s-a sfâșiat pântecele. Apoi a fost tarat pe piroane ascuțite de fier și așa și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.

Tot astăzi, facem pomenirea:- sfinților 500 de mucenici din Nicomidia;- sfintelor 130 de femei din Nicomidia.

Mâine, 22 decembrie, facem pomenirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului.

calendar ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.