SECRETUL deșeurilor toxice ascunse la groapa Glina. Ce ascunde aici mafia italiană. Statul român este complice
Ultima Ora

SECRETUL deșeurilor toxice ascunse la groapa Glina. Ce ascunde aici mafia italiană. Statul român este complice

Problemele au început în 2010, când, spun localnicii, firma italienilor care administrează groapa de gunoi a început să aducă aici alt tip de deşeuri decât cele obişniute. ”Între anul 2010 şi 2014, aici veneau zilnic maşini de 25 de tone pline cu deşeuri de import. Dacă vă uitaţi pe muntele de gunoi, vedeţi clar diferenţa de culoare. În interiorul acestui gunoi au fost ascunse deşeuri toxice. Ele au început acum să curgă din muntele de mizerie şi să otrăvească pânza freatică. Acest loc a devenit o bombă ecologică”, ne-a spus Rainea Romeo, unul dintre localnicii care au casa lângă muntele de gunoi.

SECRETUL deșeurilor toxice ascunse la groapa Glina. Ce ascunde aici mafia italiană. Statul român este complice

Vecinnul său, Ioan Radu, foarte supărat, îi dă dreptate: ”A venit groapa peste noi! Oamenii au început să moară la vârste din ce în ce mai mici… e jale aici”.

Rainea Romeo şi-a amintit că a doua zi după ce a participat la încercarea de a bloca drumul, a primit vizita unor indivizi care i-au sugerat să se astâmpere, să nu mai participe la proteste… Apoi schimbă vorba: ”Au apărut nişte gângănii, nu ştiu ce sunt,… uitaţi cum m-au înţepat. Eu am copilărit aici şi nu exista aşa ceva! Groapa aceata trebuie închisă! Să nu creadă nimeni că ne vom lăsa! Decât să murim de otravă,… mai bine să ştim că am făcut ceva pentru copiii noştri!”

Cea mai mare problemă a oamenilor din zonă a fost adusă de mărirea gropii de gunoi cu 18 hectare, în anul 2013. Această extindere a adus mizeria şi otrava, în special prin intremediul pânzei freatice care s-a ridicat la suprafaţă şi a format bălţi în curţile oamenilor.

SECRETUL deșeurilor toxice ascunse la groapa Glina. Ce ascunde aici mafia italiană. Statul român este complice

Rezervele de Stat, la700 de metri de groapă

”Eu aveam gardul acolo. Au împins malul gropii noi către mine şi au distrus gardul. Conform legii, între acest gard şi gropade gunoi trebuie să fie o distanţă de 1.000 de metri. Vi se pare că sunt mai mult de 50 de metri? În comună există un depozit al Rezerverlor de Stat la distanţa de 700 de metri de groapă – vi se pare normal? Au început să ne moară pomii fructiferi. De asemnea, au apărut, de vreo doi ani, nişte miriapode mari, ca nişte mutanţi, jun fel d eurechelniţe uriaşe, care nu au mai fost pe aici,… Seara, se urcă pe pereţi şi intră şi în casă, dacă găsesc ferestre deschise. Mai mult, după ce buldozerele mi-au distrus gardul au început să vină în curte câinii vagabonzi. La groapa Glina sunt sute. Mi-au mâncat 100 de pui şi 50 de găini. Ştiţi ce răspuns am primit la plângere: să îmi fac un gard ca lumea!” a spus Florea Dobrin.

Faptul că groapa ar fi trebuit închisă şi ecologizată din 1996, dar acest lucuru nu s-a întâmplat, îi enervează la culme pe loclanici. Rainea Romeo: ”La întrebarea de ce s-a extins groapa sub limita admisă de 1.000 de metri faţă de case, Ministerul Sănătăţii ne-a certat tot pe noi, că de ce avem casele aşa de aproape, că noi le-am fi construit ilegal… Păi, aici proprietăţile sunt străvechi, localitatea există din epoca medievală. Iar otrava se extinde de la an la an. Bucureştenii să nu se culce pe o ureche! Ajunge şi la ei, în curând. Am o întrebare pentru Bucureşti: este normal să se deverseze şlamul de la staţia de epurare direct pe sol la gropa Glina? Eu zic că este tot otravă”.

SECRETUL deșeurilor toxice ascunse la groapa Glina. Ce ascunde aici mafia italiană. Statul român este complice

”Tot ce s-a întâmplat aici, de 17 ani încoace, este în afara legii”

”Această gropă de gunoi face obiectul unui dosar la DNA. Controlul Curţii de Conturi a scos în evidenţă faptul că contractul de bază, cel din 1998, este nul de drept, deoarece a fost semnat cu şase luni înainte de a fi înregirtată firma la Registrul Comerţului. Adică s-a făcut un cotract semnat de nimeni, iar tot ce s-a întâmplat aici, de 17 ani încoace, este în afara legii. Noi am făcut o şedinţă de Consiliu Local şi, în baza adresei de la Curtea de Conturi, am hotărât să trimitem în instanţă o cerere de constatare a nulităţii contractului. După ce va ieşi Hotărârea Judecătorească, va fi jale pentru multă lume”, a spus primarul localităţii Popeşti-Leordeni, Iacob Petre.

SECRETUL deșeurilor toxice ascunse la groapa Glina. Ce ascunde aici mafia italiană. Statul român este complice

2.500 kilograme de substaţe toxice au fost deversate doar în 2010

Gropa de gunoi Glina a apărut în 1977, când molozul clădirilor dărâmate de cutremur în Bucureşti

a fost adus aici.

Ulterior a devenit groapă de gunoi a Capitalie. După 1990 s-a pus problema închiderii şi ecologizării Gropii Glina, deoatrece contravenea standardelor internaţionale în domeniu. A avut loc o discuţie amplă pe acestă temă, iar în 1996 s-a elaborat un plan de deschidere a unor gropi de gunoi ecologice. În 1998 s-a încheiat un contrcat cu societatea ECOREC SA pentru adminsitrarea, respectiv ecologizarea gropii Glina, adică acoperire cu pământ, plantare de copaci, montarea unor ţevi de colectare a biogazului acumulast din putrefacţia gunoiului acumulat în ani. Lucru care s-s şi întâmplat. Tot în acea perioadă s-au realizat noile gropi de gunoi, la Chiajna şi Vidra.

Îm 2001, în mod straniu, ECOREC SA primeşte aviz de mediu pentru o extindere a gropii de gunoi Glina, pe toată perioada cât va exista acestă extindere.

Activitatea nu încetează nici un pic în tot acets timp. În fine, după 2005, ECOREC primeşte mai multe avize de mediu pentru Glina.

În 2008 apare, pentru prima oară în România,  informaţia despre legătura stranie dintre adminsitraţia Gropii Glina şi mafia italiană. Informaţia nu dereanjează pe nimeni.

În 2010 începe să se ridice un nou munte de gunoi, care, conform atorizaţiilor, va ajunge la înălţimea de 65 de metri de la nivelul solului, adică va rivaliza cu Palatul Parlamentului. Tot în 2010, Poliţia Ilfov prinde un transport de 2.500 de kilograme de substanţe toxice deversate ilegal la groapa Glina.

În 2013 ECOREC extinde groapa de gunoi Glina cu 18 hectare, prin încălcare distanţei legale faţă de curţile oamenilor, lucru pentru care primeşte o amendă de 40.000 de lei. Treaba merge însă mai departe fără probleme…

La începutul anului 2014, Silvana Saguto, preşedintele Tribunalului Palermo, din Sicilia, care urmărea de 10 ani traseul banilor mafiei italiene, a acuzat autorităţile române că protejează acţionarii societăţii care adminsitrează Gropa Glina şi care, în fapt, spală banii mafiei siciliene. S-au vehiculat sume de ordinul sutelor de milioane de euro.

În iulie 2014 administratorii gropi Glina, un cetăţean român, fost ofiţer al informaţiilor externe ale securităţii, şi un cetăţean Italian aufost arestaţi în România. Concomitent, în această afacere au mai fost reţinuţi câţiva cetăţeni italieni.

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.