Ecaterina Andronescu îi trimite pe elevi la școală pe rând: unii la o oră, alții la alta
Ultima Ora Social

Se modifică legea educaţiei. Vezi noile modificari

O iniţiativă legislativă depusă de mai mulţi parlamentari propune să aibă acces la educaţie şi copiii care nu au acte de identitate sau CNP. Angajaţii şcolilor la care se solicita înscrierea vor anunţa imediat serviciile de asistenţă socială sau organele de poliţie, iar copiii vor obţine actele, mai prevede proiectul.

Proiectul a fost iniţiat de deputata Oana Bâzgan, împreună cu peste alte 60 de deputate şi senatoare, şi vizează completarea Legii nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale în aşa fel încât aceşti copii să poată fi înscrişi în sistemul educaţional.

 

Mai exact, iniţiativa legislativă prevede că unităţile de învăţământ la care se prezintă copii fără CNP sau documente de identitate să le asigure acestora serviciile de învăţământ general obligatoriu. De asemenea, angajaţii unităţilor de învăţământ la care se solicita înscrierea vor anunţa imediat serviciile de asistenţă socială sau organele de poliţie, după caz, pentru efectuarea procedurilor de obţinere a CNP-ului şi de înscriere a copiilor în registrele de stare civilă, prevede proiectul,  potrivit portalinvatamant.ro

 

Autorităţile estimează că peste 160.000 de romani nu au niciun document de identitate, iar majoritatea celor fără acte sunt copii.

Lipsa documentelor de identitate afectează atât aceşti copii, cât şi întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie şi excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz şi violenta sau trafic de persoane, arata iniţiatorii.

 

„Din păcate, deşi dreptul la educaţie este prevăzut legal şi egal pentru toţi cetăţenii, copiii care nu au CNP şi implicit nu au documente de naştere sau identitate nu pot beneficia de acesta. Perpetuam astfel o problemă sistemică, iar pentru a o rezolva este nevoie de responsabilizarea tuturor actorilor implicaţi. De aici importanţă acestei colaborări transpartinice la feminin. Educaţia copiilor ar trebui să primeze, indiferent de partidul din care facem parte – le mulţumesc colegelor mele că susţin această iniţiativă”, a declarat Oana Bâzgan, iniţiatoare a proiectului.

 

„Nu este vina copiilor că nu au actele necesare înscrierii la şcoală; nu ei sunt responsabili pentru faptul că, dintr-un motiv sau altul, nu au CNP. Statul are datoria să intervină prin serviciile de asistenţă socială pentru a corecta această situaţie discriminatoare – este dreptul fiecărui copil să beneficieze de un start egal în viaţa”, considera Mara Mareş, deputat PNL şi co-initiatoare a propunerii legislative.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.