Se caută controlori de trafic aerian
Se caută controlori de trafic aerian
Ultima Ora Social

Se caută controlori de trafic aerian

Se caută controlori de trafic aerian – În urmatorii șapte ani, România va avea nevoie să angajeze peste 140 de controlori de trafic, și asta numai în Bucureşti. 

România va avea nevoie, de aproximativ 200 de specialişti numai la Bucureşti, dar e loc de mai bine în toate sediile Romatsa din ţară. Peste 1.000 de oameni s-au înscris anul trecut la testările de specialitate pentru un loc de muncă în Bucureşti, însă doar 86 au trecut probele eliminatorii.

Lider de sindicat, Romatsa, Gabriel Tudorache a declarat:

Situația în ceea ce privește numărul controlorilor de trafic, nu este foarte fericită. În țară, în momentul de față, deși în ultimii doi ani s-au făcut eforturi, încă nu avem numărul necesar de controlori. În schimb, problema pe care o avem aici în ACC București este una de vârstă a controlorilor. În circa 6-7 ani, vor ieși la pensie. Acest lucru este foarte grav, pentru că, un elev ca să ajungă controlor sunt necesari trei ani, sau poate patru ani și asta pentru a se autoriza pe un singur sector de dirijare. Noi avem la un moment dat șapte sectoare geografice.„

Deși este considerat unul din cele mai solicitante și stresante locuri de muncă, pentru care pregătirea unui om durează şi 5 ani, este un job foarte bine plătit. Beneficiile sunt însă pe măsura responsabilității pentru că de un om, într-o singură zi, depinde soarta a mii şi mii de călători.

Chiar dacă anual se înscriu peste 1.000 de candidaţi, mai puțin de 10% dintre ei reuşesc să treacă testările.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, era de 21.430 lei (aproape 5.000 euro).

În martie va reîncepe sesiunea de recrutare pentru controlorii de trafic aerian.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.