Copiii români sunt în pericol. Ce măsuri se cer pentru nu a fi expuși la muncă forțată și periculoasă
Eurostat
Ultima Ora Social

Școlarizarea copiilor romi, o preocupare a autorităților statului

Guvernul României dă dovadă de respect, toleranță, acceptare și solidaritate, acestea fiind principiile de bază ale coeziunii sociale de care trebuie să beneficieze toți românii, indiferent de etnie.

În acest context, problematica a mii de elevi de etnie romă care, pe fondul sărăciei și a lipsurilor, renunță la școală, este în atenția statului român. Realitatea arată că un sfert din familiile elevilor de etnie romă trăiesc doar din alocaţia pe care le-o dă statul. Prin comparaţie, doar 11% din familiile nerome din România se află în această situaţie.

Majoritatea părinţilor romi recunosc că îşi trimit copiii la şcoală tocmai pentru a primi această alocaţie lunară. În plus, interesul lor faţă de ceea ce învaţă copiii este unul redus, în condiţiile în care aproape 30% dintre părinţii care au participat la un recent studiu pe tema abandonului școlar în rândul copiilor romi abia au terminat clasele primare sau nu au făcut deloc şcoală.

Faptul că 4 din 5 copii neşcolarizaţi sunt de etnie romă este o problemă în măsură să ne îngrijoreze ca stat european care respectă așa cum trebuie drepturile minorităților. Un nivel semnificativ mai mic de participare şcolară al copiilor romi se întâlneşte atât la învăţământul primar, cât şi la cel secundar şi superior. Din păcate, autoritățile statului încă mai au mult de muncit pentru a reduce decalajul real dintre atitudinea favorabilă faţă de educaţie a părinţilor şi practica abandonului şcolar al copiilor romi.

În calitate de dascăl, resping categoric ideea conform căreia copiii romi ar fi discriminaţi în şcolile din România! Dimpotrivă, măsurile luate în ultima perioadă de Executiv și Ministerul Educației Naționale și-au propus concret tocmai reducerea decalajelor existente între copiii romi și ceilalți.

Cu siguranță, mai sunt o serie de aspecte necesar a fi rezolvate din acest punct de vedere, deoarece accesul liber şi neîngrădit la şcoală se adresează tuturor copiilor din România. Faptul că elevii de etnie romă sunt codaşi la frecvenţa şcolară este o problemă a tuturor, dar sunt convinsă că autorităţile o vor rezolva în cel mai scurt timp, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Elena Hărătău.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.