Brexit-ul pe înțelesul tuturor: ce este și cum ne afectează
Ultima Ora Externe

SCHIMBARE DE ULTIMĂ ORĂ PENTRU ROMÂNII DIN MAREA BRITANIE. CE SE VA ÎNTÂMPLA CU EI DUPĂ BREXIT

SCHIMBARE DE ULTIMĂ ORĂ PENTRU ROMÂNII DIN MAREA BRITANIE. CE SE VA ÎNTÂMPLA CU EI DUPĂ BREXIT

Cetăţenii europeni cu reşedinţa legală în Marea Britanie vor beneficia, în continuare, de drepturile oferite de legislaţia europeană, în baza obţinerii unui nou statut care le va garanta dreptul la şedere înainte de data retragerii, după o perioadă de rezidenţă de minim cinci ani.

Cu toate acestea va fi dificil pentru angajatorii britanici să identifice cetățenii Uniunii Europene cu dreptul de a lucra în Regatul Unit, care nu și-au obținut încă „noul statut”, a recunoscut marți Caroline Nokes, ministrul imigrației din Regatul Unit.

Ea a afirmat că se așteaptă ca angajatorii britanici să verifice dacă angajații au dreptul de a lucra în Marea Britanie printr-un nou „control digital”, dar a recunoscut că „este dificil” să îi diferențieze ‘pe cei care au venit special să muncească și nu au trecut prin procesul stabilit și cei care au sosit ca turiști și apoi au căutat să lucreze”, potrivit politico.eu.

Guvernul britanic va adopta o „abordare pragmatică”, a declarat Nokes, dar a recunoscut că situația va reprezenta o „enormă provocare” atât pentru angajatori, cât și pentru cetățenii UE cu dreptul de a lucra.

În conformitate cu planurile guvernului britanic, cetățenii UE vor trebui să-și dovedească identitatea după Brexit, indiferent dacă locuiesc în Marea Britanie, dacă doresc să continue să trăiască și să lucreze în țară post Brexit.

Se așteaptă ca aproximativ 3,5 milioane de cereri să fie depuse pentru noul statut, care va fi acordat cetățenilor UE până la sfârșitul anului 2020.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.