Dezvăluire! Scandal imens la Cluj. Noul director numit pe furiș de liberalul Tișe la Clujana, asociat cu infractorul Seleșiu din scandalul „mafiei cărnii stricate” 5
Ultima Ora Social

Dezvăluire! Scandal imens la Cluj. Noul director numit pe furiș de liberalul Tișe la Clujana, asociat cu infractorul Seleșiu din scandalul „mafiei cărnii stricate”

Călin Radu Oancea, om de afaceri și politician controversat, a fost numit pe ascuns în perioada stării de alertă director general al fabricii publice SC Clujana SA, patronată de Consiliul Județean Cluj. La fel de puțin cunoscută este și asocierea lui Oancea cu un condamnat din dosarul „mafiei cărnii stricate”, o afacere de 15 milioane de euro, care a pus în pericol sănătatea consumatorilor, dar și bugetul statului, prin evaziune fiscală.

Datorii enorme, de peste un milion de euro, participări în case de amanet, țepe imobiliare, toate se regăsesc în palmaresul noului director al fabricii Consiliului Județean.

La sfârșitul lunii mai, Călin Radu Oancea a fost numit pe ascuns, fără niciun pic de transparență, în funcția de director general interimar al SC Clujana SA, societate al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Cluj.

Potrivit propriilor declarații, consemnate de presa locală, Călin Radu Oancea a semnat un contract „cu domnul Florin Gliga, administratorul firmei, fostul director”, urmând „să avem un AGA (Adunarea Generală a Acționarilor – n.r.), la final de iunie, început de iulie”. În același interviu, Oancea a mai declarat că ar fost recrutat de administratorul societății de stat Clujana SA: „Am fost abordat de domnul Gliga, mi s-a propus…”, relatează monitoruldecluj.ro

Dezvăluire! Scandal imens la Cluj. Noul director numit pe furiș de liberalul Tișe la Clujana, asociat cu infractorul Seleșiu din scandalul „mafiei cărnii stricate” 6

Care-i graba cu schimbarea directorului? Gliga, numit director la Poștă!

Noul director general interimar îl înlocuiește pe liberalul Florin Gliga, director general al Clujanei încă din 2015 și consilier local, a cărui urgență în a elibera postul a fost determinată de numirea sa în funcția de director al sucursalei regionale Cluj a Companiei Naționale Poşta Română S.A.

Cum se explică numirea lui Florin Gliga la Poșta Română? Această instituție se află în subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, condus de Lucian Bode, un apropiat al președintelui PNL Cluj, Daniel Buda, căruia Gliga îi asigură servicii de contabilitate în relația cu Parlamentul European. În Consiliul Local Cluj-Napoca, Gliga nu a avut nicio intervenție, nicio contribuție.

Oancea e deja instalat în funcție. De ce tace Consiliul Județean?

Numirea lui Călin Oancea și semnarea contractului au fost ținute până în prezent sub tăcere de Consiliul Județean Cluj, acționarul majoritar al fabricii, niciun anunț oficial nu a fost publicat, instituția apreciind probabil că nu datorează cetățenilor informații cu privire la modul în care administrează acest bun public. Dar noul director general interimar și-a preluat funcția și chiar a trecut la angajări, sporind personalul fabricii cu 25%.

Informațiile despre „performanțele” sale manageriale ale lui Călin Oancea – care se declară cu emfază „manager prin definiție” – nu îl recomandă deloc pentru o astfel de funcție. Dimpotrivă. Sunt un motiv foarte serios pentru ca mandatul său la conducerea Clujana SA să nu fie validat de Consiliul de Administrație.

Dezvăluire! Scandal imens la Cluj. Noul director numit pe furiș de liberalul Tișe la Clujana, asociat cu infractorul Seleșiu din scandalul „mafiei cărnii stricate” 7

Cine este Oancea și cu ce „performanțe” se laudă

Cine este Călin Radu Oancea reiese din informațiile publice, oficiale, disponible public oricui este interesat la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

* Asociat cu „mafia cărnii”

În urmă cu 6 ani, un scandal uriaș a șocat opinia publică, la Cluj și în întreaga țară: o grupare infracțională organizată a vândut în magazine sute de tone de carne alterată, expirată de foarte mult timp și periculoasă pentru consumatori. Gruparea amintită aducea din state europene carne improprie consumului și menită a fi aruncată la gunoi și o vindea în România, falsificând documentele astfel încât să nu plătească taxe și impozitePrejudiciul calculat de anchetatori: 15 milioane de euro. Fără să vorbim despre sănătatea oamenilor pusă în pericol prin acțiunile infractorilor, care nu poate fi estimată în bani.

Printre cei implicați s-a aflat și clujeanul Sorin Seleșiu, patronul firmei clujene de carmangerie Michelangelo, care în 2016 a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 9 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată. Seleșiu se află acum în libertate, pentru că a beneficiat, la fel ca mulți alții, de prea marea îngăduință a legii penale românești.

Sorin Seleșiu a fost implicat și în alte afaceri, mai mici sau mai mari. Dintre acestea, una sare în ochi: CDI Invest SRL, o societate de construcții din Cluj-Napoca, în care asociatul lui Seleșiu este nimeni altul decât noul director al Clujanei, Călin Radu Oancea.

CDI Invest SRL, societate în prezent radiată, ridică numeroase semne de întrebare. Astfel, în cei 7 ani de existență, această firmă nu a făcut decât să acumuleze datorii, fără a avea nicio activitate comercială.

În perioada 2007-2012, CDI Invest SRL a avut cifră de afaceri ZERO, declarată ca atare cu ocazia depunerii bilanțurilor actuale; chiar fără activitate, firma a reușit performanța de a acumula datorii peste datorii, care au crescut de la 9,16 milioane de lei în 2007 la 27 de milioane de lei în 2012. În cele din urmă, în 2013, cei doi parteneri – infractorul condamnat Sorin Seleșiu și nou director al Clujanei, Radu Călin Oancea – au închis firma, lăsând în urma lor un dezastru: datorii de 25.940.288 de lei, adică peste 5 milioane de euro.

CDI Invest SRL nu s-a evidențiat niciodată prin seriozitate și responsabilitate; de exemplu, în anul 2009, dezvoltatorul imobiliar gestiona construirea și vânzarea unui bloc de apartamente pe strada Răsăritului din Cluj-Napoca, apartamente pe care le-a vândut unor familii, dar apoi a sistat lucrările și a abandonat șantierul. La acea dată, CDI Invest avea datorii de aproximativ 30 miliarde de lei vechi către 95 de creditori, printre care parteneri ai investitorului, Banca Comercială Română și, nu în ultimul rând, cumpărătorii.

Într-o astfel de firmă, care a lăsat în urmă datorii de cinci milioane de euro, a fost asociat, acționar, partener noul director general al Clujanei, Radu Călin Oancea.

* Patron de bodegă falimentară

Istoria managerială a noului director nu se oprește aici. Atâtea firme a avut acesta și atâția parteneri, încât – deși le-am analizat pe toate – nu le putem prezenta în integralitate, ci doar pe cele mai relevante.

Noul director al Clujanei are ca principală activitate comercială restaurantul Casa Vikingilor, o bodegă studențească cu prețuri mici din cartierul Hașdeu, un loc căutat pentru atmosfera boemă și mai puțin pentru calitate. O bodegă, acesta ar fi cuvântul cel mai potrivit. Sunt trei firme care au legătură cu exploatarea acestui restaurant: SC Restaurant Casa Vikingilor SRL, SC Casa Vikingilor Prodserv SRL și SC Casa Vikingilor Catering SRL.

La SC Casa Vikingilor Prodserv SRLprintre asociați se numără Călin Radu Oancea, care are și calitatea de administrator. Alături de acesta, asociați sunt Potra Flavia Roxana și soții Munteanu Alexandru și Erzsebet; dintre aceștia, Potra Flavia Roxana figurează și în SC Restaurant Casa Vikingilor SRL, dar aici alături de o altă membră a familiei Munteanu – Munteanu Ildiko. La SC Casa Vikingilor Catering SRL, administrator și unic asociat este Oancea Simona Veronica, soția lui Oancea Călin Radu.

SC Restaurant Casa Vikingilor SRL a încheiat anul trecut cu datorii de 575.254 lei.

SC Casa Vikingilor Catering SRL este o firmă măruntă și prea nou înființată ca să putem evalua prestația acesteia.

În ceea ce privește SC Casa Vikingilor Prodserv SRL, deținută și administrată chiar de noul director general de la Clujana, aceasta a încheiat exercițiul financiar pe anul 2018 cu datorii de 1,76 milioane de lei – peste 350.000 de euro, un bilanț care nu îl recomandă pe Oancea ca fiind un administrator prea bun, ci dimpotrivă.

* Oancea se întoarce la Clujana după zece ani

Interesantă este o altă firmă a directorului general Oancea, SC Ecolution SRL, radiată în prezent. Această firmă specializată în producția de țesături s-a închis în 2010 lăsând în urmă datorii de 3,67 milioane de lei – peste 750.000 de euro.

Ce este interesant: nu atât datoriile, am văzut deja că firmele lui Oancea sunt pline de datorii. Interesant este faptul că această firmă a avut sediul în Piața 1 Mai nr. 4-5 din Cluj-Napoca – adică sediul fabricii Clujana, ceea ce ne arată că noul director nu este chiar atât de nou în relațiile sale cu fabrica bun public, dimpotrivă, una din firmele lui păguboase a avut sediul chiar acolo, în fabrica Clujana.

* Un manager de doi lei

Radu Călin Oancea se numără și printre asociații firmei SC Ovyali SRL – o firmă de taxi, inactivă, cu datorii de 163.169 lei în ultimul bilanț depus acum patru ani, în 2016, în firma SC Oancea & Co SNC, alături de Marcel Oancea – o altă firmă radiată, în firma SC La Țevi Prodserv SRL – unde este asociat cu soția – și au adunat datorii.

Noul director al Clujanei și-a încercat norocul și în alte domenii. A fost asociat în SC Goldinvest SRL, casă de amanet, alături de prietenul său Sorin Seleșiu. Și această firmă s-a închis în 2009 lăsând bineînțeles datorii în urmă. La fel și SC Daromas SRL, avându-l ca asociat și administrator tot pe Oancea. La fel și SC Agta Est SRL, altă firmă păguboasă unde Oancea a fost asociat.

* Patron de amanet

Oancea scoate totuși bani frumoși dintr-un amanet de cartier, SC Cresco SRL84.947 lei a obținut profit net acest amanet deținut de Oancea, poate tocmai pentru că nu este administrat de el, ci de soția lui, Simona.

Călin Radu Oancea | director interimar Clujana SA: Am fost manager. Am lucrat în domeniu eminamente privat. Nu am făcut parte din nicio AGA. Nu au intrat în conturile mele niciun ban de la statul român. Am făcut curs de management de proiect, deci sunt manager prin definiție. Am atestat ISO 9006 în management…

A pupat inelul baronului?

Evident Oancea nu a fost numit pentru capacitatea sa managerială – se vede din informațiile de mai sus, ci probabil pentru relațiile sale cu „baronul” județului, Alin Tișe.

Consiliul Județean Cluj a făcut și alte numiri controversate la diferite întreprinderi publice aflate în subordine. De exemplu, cazul directorului general de la hotelul Univers T SA, bun public deținut de Consiliul Județean, unde a fost numită director general Mariana Leș, cu toate că ea deține împreună cu familia un hotel privat, aflându-se prin aceasta într-o situație flagrantă de incompatibilitate.

Veche activistă de partid, Mariana Leș a fost anterior numită la conducerea Gărzii de Mediu din Cluj. Iată ce înseamnă pentru conducerea județului Cluj să fi polivalent și policalificat: poți și să te ocupi de o problemă importantă ca protecția mediului, poți și să conduci restaurantul Consiliului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.