Progresele privind securitatea alimentară și nutriția stagnează în Europa și Asia Centrală
Ultima Ora Externe

Scade INDICELE FAO pentru prețurile la ALIMENTE 

Scade INDICELE FAO pentru prețurile la ALIMENTE

INDICELE FAO PENTRU PREȚURILE LA ALIMENTE SCADE ÎN IUNIE PENTRU PRIMA DATĂ ÎN 2018

Tensiunile din comerț la nivel global au afectat ofertele de prețuri pentru cereale și uleiurile vegetale

Prețurile la nivel internațional pentru produsele alimentare agricole au scăzut în iunie pentru prima dată de la începutul anului 2018, întrucât tensiunile din comerț au afectat piețele alimentare globale inclusiv perspectivele globale de producție.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente [1] a înregistrat o medie de 173,7 puncte în luna iunie, în scădere cu 1,3% față de nivelul din luna mai. Declinul a fost determinat în primul rând de cotații de referință mai mici pentru grâu, porumb și uleiurile vegetale, inclusiv cele obținute din soia.

Indicele FAO pentru prețurile alimentelor este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 3,7% în cursul lunii. În ciuda înrăutățirii generale a perspectivelor de producție a principalelor tipuri de cereale, s-au înregistrat scăderi relativ drastice ale prețurilor internaționale la porumb și grâu din cauza tensiunilor comerciale puternice. Prețurile la orez au crescut.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,0% față de luna mai, înregistrând nivelul minim din ultimele 29 de luni.

Au scăzut prețurile la uleiul de palmier, soia și floarea-soarelui.

Tensiunile comerciale intensificate între Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză au influențat major prețurile de export la produsele din State, în special la soia, iar întărirea dolarului a influențat scăderea și mai dramatic a prețurilor.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 0,9%, în condițiile în care prețurile mai scăzute pentru brânzeturi – reflectând disponibilitățile de export mai mari în Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii – au compensat creșterea prețurilor la laptele praf degresat.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 0,3% față de luna mai, determinat de o creștere a valorilor la carnea de ovine și de porc.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 1,2%, reversând șase scăderi lunare consecutive, în principal datorită îngrijorării privind condițiile meteo secetoase din Brazilia, cea mai mare țară producătoare și exportatoare de zahăr din lume, care ar afecta negativ plantațiile și producția de trestie de zahăr.

 

FAO ESTIMEAZĂ SCĂDEREA PRODUCȚIEI DE CEREALE ȘI A REZERVELOR

De asemenea, FAO și-a actualizat prognoza pentru producția mondială de cereale în acest an, acum la o valoare de 2 586 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 64,5 milioane de tone sau cu 2,4% mai puțin decât producția record din 2017.

Noua estimare emisă astăzi în Raportul FAO privind Cererea și Oferta de Cereale [2] este cu 24 milioane de tone mai mică decât cea prevăzută de FAO luna trecută, reflectând în mare parte perspectivele scăzute ale producției de grâu în Uniunea Europeană și ale producției de grâu și cereale furajere în Federația Rusă și Ucraina.

Conform previziunilor, consumul mondial de cereale va crește până la 2 641 milioane de tone în 2018/19.

Pe măsură ce consumul va depăși producția, stocurile globale de cereale acumulate în ultimele cinci sezoane vor fi reduse cu aproximativ 7% față de nivelul lor la momentul sezonului de deschidere. Acest lucru ar trebui să ducă la scăderea raportului dintre rezerve și consumul de cereale la nivel mondial la 27,7%, reprezentând prima scădere în patru ani – de la 30,6 la sută – deși cu mult peste minimul de 20,4 la sută înregistrat în sezonul 2007/08.

Se estimează că declinul stocurilor se va produce cel mai mult la porumb, în timp ce rezervele de orez ar putea să prezinte o creștere pentru al treilea an consecutiv.

Comerțul mondial cu cereale este prognozat să fie, în general, stabil în perioada 2018-1919, aproape de nivelul indicatorilor record din 2017/18.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.