Sala Polivalentă din Timişoara ar putea fi gata în 2020
Ultima Ora Sport

Sala Polivalentă din Timişoara ar putea fi gata în 2020

Infrastructura sportivă din România este un capitol în care lucrurile se mişcă mai mult decât anevoios în multe părţi ale ţării. Timişoara este în topul negativ, întrucât, de peste opt ani de zile, nu foarte departe de Stadionul ”Dan Păltinişanu”, se ridică o sală polivalentă de 2.500 de locuri, conform mediafax.ro

Uneori, ai senzaţia că e un fel de poveste laică a mănăstirii meşterului Manole, mai ales că în ultimul an nu s-a lucrat deloc la construcţie. Totuşi, în această luni, s-a semnat, în sfârşit, un contract cu două firme care ar trebui să termine proiectul. Noul termen este anul 2020. În 2010, când s-a ”născut” proiectul, Universitatea Politehnica din Timişoara a conceput sala ca una exclusiv pentru handbal. Pe măsură ce ani au trecut, banii s-au tot împuţinat, iar ritmul lucrărilor a devenit unul tot mai anevoios. În aceste condiţii, Timişoara a fost desemnată să găzduiască o grupă la Campionatul European de Baschet feminin din 2015, organizat de România şi Ungaria. Atunci, Primăria oraşului de pe Bega s-a asociat cu Universitatea Politehnica la proiect, cu o parte de proprietate şi finanţare de jumătate pentru fiecare instituţie. Numărul de locuri s-a suplimentat până la 2500, iar sala a devenit una polivalentă, nu doar pentru handbal.

Poveste tipic românească: firma ce a obţinut lucrarea a intrat în insolvenţă

În ”şablonul” poveştilor de acest gen din România, la un moment dat, firma care construia sala a intrat în insolvenţă. Multă vreme, pe şantier nu găseai ţipenie de om. Universitata a reuşit să desfacă în instanţă contractul şi, după ”lupte” bune, a putut organiza o nouă licitaţie. În ultimele 12 luni, la sală nu s-a mai mişcat nici măcar un fir de nisip. De altfel, unele echipamente deja cumpărate, cum ar fi video-box-ul specific pentru sălile de baschet, zac de câţiva ani prin depozite. În acest context, în primele săptămâni din 2019, s-a semnat în sfârşit contractul pentru finalizarea lucrărilor.

Dacă vreme permite, lucrările s-ar putea relua în februarie

Universitatea Politehnica din Timişoara a semnat săptămâna trecută un contract cu o asociere de firme care a câştigat licitaţia. Pentru partea de construcţii-montaj, costurile se ridică la 12.000.000 de lei, fără TVA, iar cu TVA, suma ajunge la 14.750.000 de lei. Rectorul Viorel Şerban şi prorectorul Daniel Dan speră să fie totul gata în 2020.

”S-a semnat contractul săptămâna trecută, este o asociere de firme. S-a prezentat un grafic general al lucrărilor, urmează să se facă şi un grafic specific, pentru anul în curs. Termenul din contract este de 31 de luni de la semnarea actelor, noi sperăm că anul viitor să fie gata”, a declarat, pentru ProSport, prorectorul Dan.

În cel mai optimist caz, construcţia sălii se va încheiat după cel puţin 9 ani de la startul proiectului

Sala este, din punct de vedere tehnic, alcătuită din trei corpuri, una cu terenul şi tribunele, alta cu vestiarele şi birourile, şi alta cu holurile, toalete şi alte zone pentru public. Vor fi două tribune pe părţi opuse, iar acoperişul este în formă de semicerc, ca cel al sălii din Drobeta Turnu-Severin. Alte cheltuieli, pe lângă construcţia în sine, vor presupune achiziţionarea unor echipamente precum scaune şi alte necesare pentru dotările sălilor media.

Fondurile vor veni din banii UPT, sumele primite de la Ministerul Educaţiei, dar şi veniturile proprii, plus de la Primăria Timişoara. Politehnica şi primăria deţin proiectul în proporţie de 50% fiecare şi atât trebuie să contribuie şi financiar.

Prima licitaţie pentru sala polivalentă a avut loc în data de 13 ianuarie 2011.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.