Ziua mondială pentru combaterea deșertificării. ”Să creștem viitorul împreună”
Ultima Ora Social

S-a dat STARTUL Programului ”Prima împădurire”. Buget de 16 milioane de euro

S-a dat STARTUL Programului ”Prima împădurire”. Buget de 16 milioane de euro

Programul ”prima împădurire” beneficiază de aproape 16 milioane de euro pentru plantarea de copaci pe terenurile agricole și neagricole și se aplică inclusiv în zona Bucureștiului. Persoanele interesate pot depune cereri de finanțare până la jumătatea anului viitor, se arată într-un comunicat al Gărzii Forestiere București. 

Prin intermediul acestei scheme, se acordă sprijin financiar şi se urmăreşte înfiinţarea de plantaţii forestiere, respectiv perdele forestiere de protecţie sau trupuri de pădure, mai ales în zonele deficitare în păduri, precum şi în cele afectate de fenomene de aridizare sau/şi de eroziune.

Deţinătorii publici de teren agricol şi neagricol interesaţi să depună cereri de finanţare în perioada 11 decembrie 2018 – 28 iunie 2019 pot fi unităţi administrativ teritoriale (comune, oraşe, municipii) sau alte persoane juridice de drept public, precum şi formele asociative ale acestora, cât şi deţinătorii privaţi de terenuri agricole şi neagricole (persoane fizice, societăţi comerciale, asociaţii, fundaţii etc.), arată Agerpres. În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate ale solicitantului, datele oficiale relevă că acesta trebuie să facă dovada deţinerii de teren agricol şi/sau neagricol eligibil pentru împădurire.

Conform cerinţelor, nu sunt eligibile pentru schema de ajutor de stat: terenurile grevate de sarcini, conform evidenţelor cadastrelor locale, terenurile care fac obiectul unor litigii, terenurile menţionate la momentul depunerii cererii de sprijin în programe sau planuri naţionale sau locale de amenajare a teritoriului ca deservind un interes public major, terenurile agricole pentru care există angajamente în derulare pentru agromediu şi climă şi agricultură ecologică şi pajiştile naturale permanente, cu excepţia celor afectate, conform proiectului tehnic de împădurire, de fenomene de degradare a solului, şi anume: eroziune de suprafaţă foarte puternică şi excesivă, eroziune de adâncime (ogaşe, ravene, torenţi), alunecări active, prăbuşiri, surpări şi scurgeri noroioase, prezenţa aglomerărilor de pietriş, bolovăniş, grohotiş, stâncării şi depozite de aluviuni torenţiale, sărăturare sau aciditate puternică (foarte puternică şi puternică), prezenţa nisipurilor mobile. Terenul care se vrea a fi împădurit trebuie să aibă cel puțin jumătate de hectar.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.