România se pregătește de război. Ministerul apărării cumpără rachete de luptă
iran
Ultima Ora Social

România se pregătește de război. Ministerul apărării cumpără rachete de luptă

România se pregătește de război. Ministerul apărării cumpără rachete de luptă

O hotărâre prin care Ministerul Apărării să înceapă negocierile de achiziţie a unui sistem de instalații mobile de rachete antinavă care ar urma să fie dispuse pe coasta Mării Negre ar putea fi adoptat de Guvern în această săptămână, conform hotnews.ro.

Contractul este estimat la aproximativ 137 de milioane de euro sumă eșalonată pe cel puțin cinci ani. Momentan, cel puţin 4 firme importate din apărare sunt interesante de obţinerea acestuia.
Alegerea unui tip de rachete antinavă pentru bateriile de coastă ar putea avea o miză mult mai mare pe termen mediu și lung și ar putea influența și un alt proces de înzestrare aflat acum în plină desfășurare. În plus, şi alegerea furnizorului reprezintă o miză importantă.

Momentan singurele rachete antinavă din arsenalul României sunt rachetele sovietice de tip P-15 Termit, rachete pe care le deținem și pe platforme mobile de lansare de pe coastă.

Grupul MBDA, cel mai mare producător de rachete la nivel European, ar putea intra în competiție cu racheta sa antinavă Exocet MM40 Block 3, o rachetă anti-navă cu radar propriu și cu posibilități de atac pe uscat.

La rândul lor, americanii de la Boeing ar putea încerca să obţină acest contract cu racheta lor antinavă Harpoon.

Suedezii de la Saab ar putea fi o altă alternativă cu rachetă anti-navă RBS15 Mk3, o rachetă cu radar propriu și care, pe hârtie, ar avea cea mai mare rază dintre toate.

Un al patrulea candidat ar putea fi norvegenii de la Kongsberg care ar putea oferta modelul Naval Stryke Missile (NSM), o rachetă care ar avea avantajul de a fi mai ieftină.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.