România s-a înscris la Jocurile Olimpice de Tineret din 2024
Ultima Ora Sport

România s-a înscris la Jocurile Olimpice de Tineret din 2024

După Campionatul European 2020 de fotbal şi înainte de Euro 2028 sau Mondialul din 2030, România încearcă să atragă o altă competiţie de nivel mondial, Jocurile Olimpice de Tineret – Ediţia de iarnă din 2024.

Întrecerile ar uma să se desfăşoare la Braşov, acolo unde în 2013 a avut loc şi Festivalul Olimpic al Tineretului European.

Candidatura a fost anunţată oficial, luni, când la sediul CIO au ajuns scrisorile de intenţie semnate de Guvernul României, autorităţile din judeţul Braşov şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. „Important este că atunci când vrei să câştigi, în primul rând trebuie să participi, să te înscrii într-o competiţie. Primul pas l-am făcut. Nu suntem singuri, mai sunt câţiva parteneri din Bulgaria, Spania, China şi mai nou Argentina. Şansele noastre sunt bune datorită faptului că Braşovul a organizat Festivalul Olimpic al Tineretului European în 2013. O ediţie organizată cu foarte mare succes, toată lumea îşi aduce aminte cu plăcere. Pe baza succesului înregistrat în 2013, cred că şansele noastre sunt foarte bune în ceea ce priveşte organizarea acestei competiţii. Sigur, mai avem nevoie de unele îmbunătăţiri, dar majoritatea obiectivelor în ceea ce priveşte infrastructura sunt făcute de atunci”, a susţinut Mihai Covaliu, preşedintele COSR.

Marea provocare pentru JO 2024 de tineret ar fi construirea unei piste de bob, sanie şi skeleton, un obiectiv mai dificil de îndeplinit chiar şi decât aeroportul din Braşov, după cum au susţinut oficialii români prezenţi la conferinţa de presă. În cazul în care investiţia ar putea fi realizată, atunci Braşovul ar avea şanse bune să câştige dreptul de organizare.

Un patinoar şi un inel de gheaţă pentru patinaj viteză ar fi alte obiective importante de realizat pentru JO 2024. „Trambuline sunt, pentru schi fond şi biatlon avem Cheile Grădiştei şi Predeal, pationare sunt, pârtii pentru schi alplin avem în Poiană. Dosarul pentru candidatură se va face cu experţii CIO. Se va face un audit al infrastructurii de care dispunem şi după aceea vom primi recomandările lor în ceea ce priveşte completările la ce avem la ora actuala în zona Braşovului. După aceea, ne putem face o idee despre implicaţiile financiare”, a mai spus Mihai Covaliu.

Vorbind despre implicaţiile financiare, ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a fost foarte ferm: „Guvernul României sprijină această competiţie, indiferent de sumă”.

Sigur, o ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret înseamnă un eveniment de o altă amploare comparativ cu FOTE 2013. Ori asta ar însemna şi dezvoltarea unor obiective strategice, cum ar fi un aeroport în Braşov, eventual şi o autostradă până în localitate.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.