România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019:ecouri la închiderea programului   15
Ultima Ora Social

România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019:ecouri la închiderea programului  

După ce la începutul acestei săptămâni, capitala Marii Britanii a fost luată cu asalt de industria mondială de carte, aseară s-a încheiat, la Centrul Expozițional Olympia, Târgul Internațional de Carte de la Londra, unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din Europa.

Pentru reprezentanții României cele trei zile au fost lungi și intense, programul cuprinzând nu doar dezbateri, prezentări și întâlniri de business în Târg, dar și lansări de carte, o seară de poezie și muzică, precum și întâlniri cu autorii la sediul ICR Londra și la Librăria Caravansérail.  „Prezența României la Târgul de Carte de la Londra a devenit – am putut constata din intervențiile partenerilor noștri britanici – un adevărat punct de reper, nu doar pentru amatorii de cultură română, ci pentru intelectualii cu preocupări europene, în general.

Anul acesta, ICR a venit cu un stand organizat excelent și cu dezbateri incitante, cu invitați de prestigiu și cu o temă europeană menită să releve atât președinția română a Consiliului UE, cât și legăturile culturale  care unesc continentul, indiferent de poziția în UE sau în afara ei. Felicit echipa de la ICR București și ICR Londra, ca și Ambasada României în Regatul Unit pentru modul demn și inteligent în care au înfățișat cultura română, ca și pentru organizarea ireproșabilă”, a afirmat criticul literar Răzvan Voncu, unul dintre protagoniștii programului românesc la London Book Fair.

La capătul primei zile, care a cuprins evenimentul de deschidere oficială a standului României, o dezbatere pe tema literaturii române ca literatură europeană, dar și o întâlnire, la sediul ICR Londra, cu laureații Premiului Uniunii Europene pentru Literatură – Ioana Pârvulescu și Claudiu Florian, programul a continuat, în zilele de 13 și 14 martie, la aceleași cote maxime.

Standul țării noastre a fost inaugurat de E.S. Dan Mihalache, Ambasadorul României în Marea Britanie, Mirel Taloș, Vicepreședintele Institutului Cultural Român și Magda Stroe, coordonatorul activității ICR Londra, iar dezbaterea ce a urmat i-a reunit pe scriitorul Horia Gârbea și criticii literari Daniel Cristea Enache, Dan Cristea și Răzvan Voncu.Despre prima zi la Târgul de Carte de la Londra, criticul Daniel Cristea-Enache remarca:

„A fost o dezbatere foarte consistentă în prima zi a Târgului, la standul României, moderată foarte bine de dna Magda Stroe, iar în public se regăseau traducători, scriitori, jurnaliști, oameni din lumea academică, oficialități și cititori interesați de literatura română. În cursul dezbaterii, rugat să menționez un autor român și un titlu prin care publicul englez ar putea descoperi literatura română, am „nominalizat” un autor român și evreu deopotrivă, cu o carte extraordinară: N. Steinhardt, cu Jurnalul fericirii.

Standul României e bine amplasat și plin de cărți românești în toate genurile. Ieri seară am participat și la o întâlnire a publicului cu Ioana Pârvulescu și Claudiu Florian, la sediul ICR, iar sala a fost plină. Mi-au plăcut intervențiile celor doi, pendulând între istoria strivitoare ori nivelatoare și biografie. Pe Claudiu Florian nu-l știam – mi-a făcut o impresie excelentă.”Cea de-a doua zi a Târgului a continuat, la orele amiezei, la standul României, unde Institutul Cultural Român și EUNIC Londra și-au unit forțele în vederea promovării literaturilor europene.

Lucie Campos, coordonatorul programelor literare ale Institutului Francez și unul dintre cei trei membri ai echipei prezidențiale a EUNIC Londra, care mai cuprinde Institutul Cultural Finlandez și ICR, a vorbit în deschiderea evenimentului despre granturile oferite de țările membre EUNIC în vederea publicării autorilor europeni în traducere, precum și despre programele de promovare a acestora, printre care Noaptea Europeană a Literaturii.

A urmat, mai apoi, o prezentare detaliată a programelor ICR de finanțare a traducerilor oferită de Mihaela Ghiță, coordonatorul programelor TPS și Publishing Romania din cadrul Centrului Cărții, urmată de intervențiile editorilor Dan Pleșa (Editura Vellant) și Silvia Colfescu (Editura Vremea), care au făcut o incursiune în oferta vastă de titluri pe care le au în palmares. De asemenea, poeta, traducătoarea și criticul literar Linda Maria Baros a făcut referire la munca sa ca traducător și antologator.

Seara, acțiunea s-a mutat în estul metropolei londoneze, la Librăria Caravansérail din vestita Brick Lane, unde vocile scriitorilor și traducătorilor români s-au făcut auzite pentru întâia oară într-un cadru intim și plin de farmec. Protagoniștii evenimentului au fost Andrei Codrescu, invitat pentru lansarea ultimului său volum de poeme „no time like now” (University of Pittsburgh Press, 2019), criticul Mircea Mihăieș și prolifica traducătoare Gabi Reigh, care a vorbit despre recenta traducere a volumului „Poemele luminii” de Lucian Blaga (CreateSpace Independent Publishing Platform, 2018) și a volumelor „Femei” şi „Oraşul cu salcâmi” de Mihail Sebastian (Aurora Metro Books, 2019). Printre cărțile prezentate s-a mai aflat și „Migraaaaants! There’s Too Many on This Damn Boat” (Palm Art Press, 2018) de Matei Vișniec, volum prezentat în prezența traducătorului Nick Awde.

Programul românesc s-a încheiat în 14 martie, la sediul ICR Londra, cu un eveniment special ce l-a readus în atenția publicului britanic pe poetul Andrei Codrescu. Evenimentul a debutat cu o prelegere susținută de scriitorul și criticul literar Mircea Mihăieș, care a oferit o incursiune în opera cunoscutului autor american de origine română, și a continuat cu un recital de poezie și muzică, în care versurile au intrat în dialog cu compozițiile interpretate de pianista Mina Beldimănescu cu sensibilitate și aplomb. La rândul său, inspirat de atmosfera caldă, Andrei Codrescu a oferit un spectacol al delectării prin intermediul lecturii unei selecții de poeme din recentul său volum.

Reamintim că participarea românească la Târgul de Carte de la Londra 2019, sub titlul „Romanian Literature: a European Odyssey”/ „Literatura română: o odisee europeană”, a fost realizată și finanțată de Institutul Cultural Român prin Centrul Cărții și ICR Londra și derulată cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit, al Librăriei Caravansérail, al Asociației Editorilor Români, precum și al editurilor University of Pittsburgh Press, Palm Art Press și Aurora Metro Books.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați www.icr london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/

România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019:ecouri la închiderea programului   16 România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019:ecouri la închiderea programului   17 România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019:ecouri la închiderea programului   18 România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019:ecouri la închiderea programului   19 România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019:ecouri la închiderea programului   20 România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019:ecouri la închiderea programului   21 România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019:ecouri la închiderea programului   22

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.