România-Croația, marți, 18 iunie. Ce echipă a pregătit Mirel Rădoi 1
Ultima Ora Sport

România-Croația, marți, 18 iunie. Ce echipă a pregătit Mirel Rădoi

 România U21 revine la Campionatul European după o pauză de 21 de ani, iar tricolorii lui Mirel Rădoi vor debuta în grupa C a EURO 2019 marţi, 18 iunie, de la ora 19:30, pe San Marino Stadium, contra Croaţiei. Partida va fi transmisă de TVR 1 și TVR HD.

Naţionala de tineret pleacă la drum cu speranţe mari. Mirel Rădoi a anunţat la o conferinţă de presă că obiectivul echipei este calificarea în semifinalele turneului final din Italia şi San Marino. Pentru a obţine această performanţă, România trebuie să câștige grupa din care mai fac parte Croaţia, Anglia şi Franţa sau să se claseze pe cel mai bun loc doi de la turneul final.

„E realist obiectivul, pentru că avem o generaţie bună, iar istoria ne obligă. Dacă ne prezentăm atât de rar, va trebui să facem lucruri măreţe. Să nu uităm că noi şi Anglia am avut cea mai bună apărare în campania de calificare. Ne putem gândi la o semifinală, fie de pe primul loc, fie de pe locul 2. Important e să mergem la Olimpiadă”, a declarat Mirel Rădoi.

Speranţele lui Rădoi, îndreptăţite

Deşi tricolorii se află într-o grupă cu formaţii deosebit de puternice, obişnuite cu formarea tinerilor fotbalişti, obiectivul este unul îndreptăţit, având în vedere preliminariile pentru EURO 2019.

Tricolorii s-au calificat de pe primul loc dintr-o grupă din care au mai făcut parte Portugalia, Bosnia şi Herţegovina, Ţara Galilor, Elveţia şi Liechtenstein. Tinerii fotbalişti, conduşi iniţial de Daniel Isăilă şi, ulterior, de Mirel Rădoi, nu au pierdut nicio partidă, înregistrând şapte victorii şi trei remize. În plus, România a avut cea mai bună apărare din preliminarii, alături de Anglia, cele două încasând doar patru goluri în cele 10 meciuri.

Croaţia, primul examen

În ciuda moralului bun din preliminarii, România este cotată cu ultima şansă în grupa C a turneului final, potrivit cotelor de piaţă a celor 23 de jucători din fiecare naţională. Lotul României este cotat la 50,95 milioane de euro de site-ul de specialitate transfermarkt, în timp ce al Croaţiei este estimat la 78,1 milioane de euro.

Printre numele importante ale croaţilor conduşi de Nenad Gracan se numără Nikola Vlasic (21 de ani), mijlocaşul ofensiv de la Everton, împrumutat în ultimul sezon la ŢSKA Moscova, Josip Brekalo (20 de ani), „aripa” stângă a nemţilor de la VfL Wolfsburg, sau Filip Benkovic (20 de ani), fundaşul centra de la Celtic Glasgow.

În plus, 15 dintre cei 23 de jucători evoluează în campionate din străinătate. Nu lipsesc echipe precum Bordeaux (Toma Basic), VfB Stuttgart (Borna Sosa), AC Milan (Alen Halilovic, împrumutat la Standard Liege) sau Benfica Lisabona (Branimir Kalaica)Rădoi, impresionat de jocul croaţilorMirel Rădoi a scos în evidenţă şi o slăbiciune a echipei sale, reprezentată de lipsa de concentrare în anumite perioade ale jocului.

Selecţionerul a lăudat organizarea defensivă a croaţilor şi ritmul impus pe toată durata meciului.

„În momentul de faţă, încerc să văd informaţiile despre Croaţia, să vedem jucătorii care pot anihila momentele în care n-avem posesia. Îmi place foarte mult la ei organizarea defensivă, plus că încearcă să-şi impună ritmul pe tot parcursul jocului. Aici ar putea apărea o problemă pentru noi deoarece în această campanie e clar că am avut o problemă. Ori suferim în primele 15 minute, ori între minutele 60 şi 75. Mi-e frică de partea asta, ca în intervalul ăsta să nu primim goluri.E clar că n-o să putem avea în permanenţă posesia balonului şi va trebui să ştim ce să facem şi când nu avem mingea. Strategia va fi să jucăm de la portar, să încercăm să avem posesia atât de mult cât ne va permite adversarul şi pregătirea noastră fizică”, a mai spus Rădoi.

Lotul convocat de Mirel Rădoi pentru Campionatul European U21 din Italia şi San MarinoPortari: Ionuţ Radu (Genoa), Cătălin Căbuz (Hermannstadt), Andrei Vlad (FCSB)Fundaşi: Cristian Manea (CFR Cluj), Ionuţ Nedelcearu (FC Ufa), Adrian Rus (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), Alexandru Paşcanu (Leicester City), Virgil Ghiţă (FC Viitorul), Florin Ştefan (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), Radu Boboc (FC Viitorul), Ricardo Grigore (Dinamo)Mijlocaşi: Tudor Băluţă (FC Viitorul), Dragoş Nedelcu (FCSB), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Dennis Man (FCSB), Ianis Hagi (FC Viitorul), Florinel Coman (FCSB), Darius Olaru (Gaz Metan Mediaş), Vlad Dragomir (Perugia)Atacanţi: George Puşcaş (Palermo), Adrian Petre (Esbjerg fB), Andrei Ivan (Rapid Viena)

Program EURO 2019:

GRUPA A: Italia, Spania, Polonia, Belgia

GRUPA B: Germania, Danemarca, Serbia, Austria

GRUPA C: Anglia, Franţa, România, Croaţia

Programul grupei C:

18 iunie 2019: România – Croaţia (San Marino, 19:30*), Anglia – Franţa (Cesena, 22:00)21 iunie 2019: Anglia – România (Cesena, 19:30), Franţa – Croaţia (San Marino, 22:00)

24 iunie 2019: Franţa – România (Cesena, 22:00), Croaţia – Anglia (San Marino, 22:00)

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.