cecenii se revoltă împotriva lui putin
cecenii se revoltă împotriva lui putin
Exclusiv Externe Ultima Ora

Revoltă la Kremlin. O altă armată intră în război împotriva lui Putin. FOTO

Președintele rus Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu un alt front de război, de data aceasta pe propriul său teren, în timp ce un batalion cecen pregătește o a doua ofensivă împotriva Moscovei, a declarat un purtător de cuvânt al forței de luptă de voluntari din Ucraina.

După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie, forțele cecene voluntare s-au alăturat luptei în sprijinul Kievului – alimentând flăcările la un animus de mult timp față de Rusia, ci și de Putin, scrie foxnews.com.

„Cunoaștem pozițiile inamicului, unde sunt bazele militare rusești”, a declarat Islam Belokiev, purtătorul de cuvânt al Batalionului Sheikh Mansur, într-un mesaj video obținut de Fox News Digital săptămâna aceasta cu ajutorul Ukraine Frontline Media Platform.

Revoltă la Kremlin. O altă armată intră în război împotriva lui Putin. FOTO 7

(Fotografie de GENYA SAVILOV/AFP prin Getty Images)

Rezistența cecenă la stăpânirea rusă datează de secole, iar cererile pentru independență au început cu mai bine de 30 de ani în urmă, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

O autonomie largă a fost acordată în baza unui tratat de pace semnat de președintele rus de atunci Boris Elțin, după ce un război brutal a devastat republica în perioada 1994-1996.

Cu toate acestea, disprețul față de Putin și un deceniu de război au izbucnit după ce acesta a anulat tratatul și a lansat o campanie militară mortală în 1999, după numirea sa ca prim-ministru de către Elțin.

Într-un discurs infam care a fost un preludiu al ascensiunii sale prezidențiale, Putin a spus: „Vom urmări teroriștii pretutindeni. Dacă îi vom prinde pe toaletă, îi vom șterge în cabană”.

Se estimează că 160.000 de oameni au fost uciși în ambele campanii, deși cifrele exacte rămân neclare.

Cel puțin două batalioane cecene voluntari, inclusiv soldați veterani din primul și al doilea război cecen, au luat armele împotriva Rusiei în Ucraina , inclusiv Batalionul Sheikh Mansur și Batalionul Dzhokhar Dudayev.

Ambele grupuri au fost vocale în denunțarea liderului Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, care a fost numit în această funcție în 2007 de Putin și și-a susținut cu brutalitate eforturile de război împotriva Kievului.

Revoltă la Kremlin. O altă armată intră în război împotriva lui Putin. FOTO 8

Grozny, Rusia, asediată de armata rusă în august 1996. (Fotografia de Eric BOUVET/Gamma-Rapho prin Getty Images)

Un purtător de cuvânt al Batalionului Sheikh Mansur a declarat că gruparea de rezistență a împărțit Cecenia în trei sectoare și a susținut că a început să lucreze cu populațiile locale „pentru a descoperi mișcările trupelor inamice, tipul de transport, tipul de armament, numărul de trupe și cantitatea de arme. ”

Fox News nu a putut verifica în mod independent afirmațiile, dar Rebekah Koffler, expert rus și fost ofițer de informații în doctrina și strategia rusă pentru Agenția de Informații pentru Apărare (DIA), a spus că ar putea servi drept strategie pentru a distrage atenția efortului de război al lui Putin în Ucraina.

„Posibilitatea ca ei să profite de faptul că forțele lui Putin sunt legate în Ucraina pentru a-și afirma independența este foarte plauzibilă”, a explicat ea.

Revoltă la Kremlin. O altă armată intră în război împotriva lui Putin. FOTO 9

Ramzan Kadyrov își arată cu mândrie abilitățile de tragere în fața membrilor armatei sale private la un poligon de tragere din satul său Tsentoroi din Cehia, Rusia, în noiembrie 2004.  (Fotografia Biroului de presă Kadyrov/Getty Images)

Nu este clar dacă forțele de voluntari ceceni stabilesc strategii cu Kiev prin crearea unui al doilea front, dar Koffler a remarcat că, chiar dacă un al doilea front nu este lansat pe deplin în Cecenia, acesta ar putea încă solicita forțele lui Putin.

Ar fi „cel puțin să-i facă pe Putin și pe ruși să creadă că vor trebui să-și distragă atenția și să-și ia ochii de la Ucraina, astfel încât ucrainenii să poată lansa o contraofensivă”, a spus ea. — Asta e foarte inteligent.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.