Reuniunea Directorilor privind Managementul Chimicalelor
Ultima Ora Social

Reuniunea Directorilor privind Managementul Chimicalelor

În perioada 20-22 martie a avut loc la Pitești „Reuniunea Directorilor privind Managementul Chimicalelor”, un eveniment ce denotă o tendință de solidaritate pe care țara noastră dorește să o aducă între actorii europeni în privința politicilor de mediu. Inițiativa a fost salutată de deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu, membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, care a apreciat că substanțele chimice, deși parte integrantă a industriei pot fi extrem de dăunătoare dacă sunt utilizate în exces.

,,Acest eveniment a adunat reprezentanți ai industriei chimicalelor din România şi din Uniunea Europeană, scopul reuniunii fiind acela de a conștientiza și facilita punerea în practică a legislației europene în ceea ce privește gestiunea substanțelor periculoase. Printre temele discutate în cadrul întrunirii au fost: economia circulară sau tehnici și metode de integrare a substanțelor periculoase astfel încât să nu afecteze mediul; tendințele politicilor Uniunii Europene privind  substanțele chimice; situația prezentă din domeniu și noi etape, materiale și nanotehnologii, servicii de reciclare și păstrare a substanțelor periculoase. Pentru că această reuniune are loc în România, s-a luat în discuție și contribuția industriei de ciment din România la economia circulară, precum și industria de hidrogen din țara noastră și cea din Uniunea Europeană.

Această reuniune este foarte importantă deoarece a facilitat continuitatea și aplicabilitatea dialogului dintre reprezentanți ai industriei din România și ai altor state europene precum și ai Agenției Europene de Chimicale. Știm foarte bine că între motto-urile deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră este convergența: o Europă mai convergentă în interesele sale, mai sigură din toate punctele de vedere, economic, social și financiar, dar și o Europă actor global puternic și sigur pe valorile sale. Acestea denotă o tendință de solidaritate pe care țara noastră dorește să o aducă între actorii europeni, și care poate fi creată doar în jurul unor proiecte eficiente care să ducă la inițierea și impunerea de noi standarde în politicile Uniunii Europene. Iar politica de mediu este o provocare pentru Europa. Statele europene trebuie să facă pași concreți în elaborarea unui management eficient al substanțelor chimice. Iar țara noastră folosește această oportunitate de a contribui eficient la viitorul european, prin întruniri care să ducă la crearea unei noi infrastructuri pentru un mediu sănătos. În acest sens, evenimentul a scos în evidență necesitatea creării unei platforme europene care să reunească la discuții și analize diferite instituții abilitate pe probleme de mediu și mai ales pe gestiunea substanțelor chimicale, – o platformă la care să contribuie reprezentanți ai industriei, cercetării și mediului academic“, a precizat deputatul PSD .

Astfel de evenimente contribuie pe de o parte la o mai mare vizibilitate a țării noastre în Europa, iar pe de altă parte ele reprezintă acțiuni concrete pentru evoluția durabilă a politicilor Uniunii Europene privind anumite aspecte cruciale cum sunt cele de mediu care necesită inițiativă, cooperare, viziune și aplicabilitate” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Claudiu Augustin Ilișanu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.