Radarele ascunse care stau la pândă sunt ilegale 1
amenzi
Ultima Ora Social

Radarele ascunse care stau la pândă sunt ilegale

Radarele ascunse care stau la pândă sunt ilegale

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi, cu 226 de voturi ”pentru”, proiectul de lege inițiat de deputații PNL Florin Roman și Ioan Balan, prin care se modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Legea merge acum la președinte pentru promulgare.

 

”În esență, legea obligă polițiștii rutieri și de frontieră la purtarea uniformei, iar în cazul constatării contravențiilor procedura prevede să se poată face numai în baza unor mijloace tehnice certificate.

De asemenea, instalarea de dispozitive destinate măsurării vitezei se va putea face numai pe autovehicule ce poartă semnele distinctive ale poliției. Astfel, în cazul în care nu sunt îndeplinite aceste criterii, procesul verbal de constatare este lovit de nulitate.

O altă prevedere a legii este că radarele trebuie să fie poziționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că dispare pânda. Se pune accent pe prevenție, iar polițistul rutier nu mai poate fi obligat de șeful ierarhic să îndeplinească un “plan” de amenzi. În cazul utilizării dispozitivelor radar staționare, ori a utilizării aparatelor radar tip pistol, devine obligatorie presemnalizarea lor prin panouri de atenționare.

Acestea vor fi montate pe sensul de mers, înainte cu minim 500 de metri în localitate și cu minim 2000 de metri în afara localității, dar nu mai mult de 1000 metri în interiorul localității și 4000 de metri în afara localității. Panourile de atenționare vor fi montate de administratorul drumului, la solicitarea poliției rutiere.

La ora actuală, pe actuala legislație, sunt înregistrate 1900 de victime ale accidentelor rutiere. Este cel mai solid argument că lucrurile nu mai pot merge așa. Legea e proastă și ineficientă.

Legea propusă de inițiatori pune accentul pe prevenție, după modelul european, care a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere. În paralel, cuantumul amenzilor a crescut semnificativ. Așadar, legea generează un echilibru între polițiștii rutieri și participanții la trafic.

Drum bun! Atenție radar!”, se arată într-un comunicat trimis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.