Putin vrea să interzică difuzarea pe YouTube a protestelor din Rusia 1
Ultima Ora Externe

Putin vrea să interzică difuzarea pe YouTube a protestelor din Rusia

Agenția de reglementare a pieței de media din Rusia, Roskomnadzor, a cerut Google să îi împiedice pe utilizatorii YouTube să mai publice informații despre protestele politice neautorizate, iar în caz contrar guvernul va lua măsuri împotriva companiei americane.

Roskomnadzor a făcut această cerere după săptămâni de demonstrații legate de alegerile pentru consiliul municipal al Moscovei, transmite MarketWatch.Zeci de mii de demonstranți au participat al al patrulea weekend de proteste, provocate de excluderea unor candidați independenți și din opoziție de la alegerile locale.

Peste 200 de oameni au fost arestați sâmbătă, după ce unii participanți la demonstrații au mutat protestul din locul autorizat în centrul capitalei Rusiei.

Spre deosebire de demonstrațiile din cele două săptămâni anterioare, când poliția a arestat câte 1.000 de oameni, organizatorii au avut autorizație la evenimentul de sâmbătă.Roskomnadzor a scris Google în legătură cu „structuri” nespecificate care și-au folosit conturile de pe YouTube pentru a trimite notificări despre adunări neînregistrate, inclusiv despre unele menite să afecteze alegerile regionale și federale.În comunicat se spune că YouTube este o filiala a Google și că dacă Google nu va rezolva acesta problema, Rusia va avea dreptul să reacționeze.

„În eventualitatea în care Google nu va lua măsuri reactive, Federația Rusă va consideră acest lucru o intervenție în afacerile suverane ale statului, ostilă și care afectează alegerile democratice din Rusia și își va rezervă dreptul la o reacție adecvată”, a subliniat Roskomnadzor în scrisoare.

Demonstrația de sâmbătă, de la Moscova, a atras un număr de aproximativ 50.000 de persoane, cel mai mare din ultimii ani. Proteste mai mici au avut loc în mai multe alte orașe.Rusia a adoptat în ultimii ani o serie de măsuri pentru a crește controlul asupra internetului. O lege adoptată în acest an cere că traficul pe internet să aibă loc prin servere rusești, măsură despre care criticii afirmă că ar putea conduce la un fire wall similar cu un sistem din China, care blochează conținutul politic și împiedică utilizatorii chineză să folosească site-uri precum Facebook, Twitter și Google.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.