PROTEST prelungit cu o zi al MARINARILOR greci. Ce nemulțumiri au aceștia
Ultima Ora Externe

PROTEST prelungit cu o zi al MARINARILOR greci. Ce nemulțumiri au aceștia

PROTEST prelungit cu o zi al MARINARILOR greci. Ce nemulțumiri au aceștia

Legăturile dintre continent şi insulele greceşti vor fi perturbate marţi pentru a doua zi consecutivă, în urma deciziei adoptată luni de Federaţia Navală Panelenă (PNO) de a prelungi cu 24 de ore acţiunile de protest pentru a solicita o majorare salarială, informează AFP.

Luni, „nu a fost efectuată nicio legătură maritimă între principalele porturi din cauza unei greve de 24 de ore a marinarilor”, a declarat pentru AFP un responsabil de la poliţia portuară.

La rândul său, Federaţia Navală Panelenă (PNO) a salutat „participarea generală” la greva de luni şi totodată a anunţat „continuarea şi înăsprirea mişcării de protest prin continuarea grevei, începând de marţi, de la ora locală 06.00 (03.00 GMT), şi până miercuri la ora locală 6.00, pentru toate categoriile de nave”.

Greva marinarilor intervine în mijlocul perioadei de reîntoarcere din vacanţe, iar companiile de ferry boat-uri au fost nevoite să îşi extindă duminică programul pentru a face faţă afluxului de călători.

Companiile de ferry boat-uri au estimat luni că greva va afecta aproximativ 180.000 de persoane care şi-au rezervat o călătorie spre şi dinspre insulele care constituie unele din cele mai populare destinaţii turistice ale Greciei, precum Mykonos, Santorini sau Creta.

În replică, Federaţia Navală Panelenă (PNO), care solicită o majorare salarială de 5%, a subliniat că timp de opt ani consecutivi, marinarii nu au primit niciun euro în plus la salariu şi în consecinţă a solicitat pasagerilor să dea dovadă de înţelegere şi să îi sprijine.

Aceasta este prima grevă de protest declanşată după ce la data de 20 august 2018 Grecia a pus punct în mod oficial celor trei programe de asistenţă financiară convenite cu UE şi FMI după 2010. Odată cu terminarea acestor programe, care au fost însoţite de măsuri stricte de austeritate, premierul grec Alexis Tsipras a promis vineri că va majora salariul minim pe economie, care a coborât până la 586 de euro pe lună de la aproximativ 760 de euro pe lună înaintea crizei.

Turismul este un sector cheie al economiei Greciei iar sosirile de turişti ar urma să atingă un nivel record în acest an.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.