Proces neobișnuit. Un tânăr a fost obligat să plătească daune morale logodnicei părăsite 1
Ultima Ora Social

Proces neobișnuit. Un tânăr a fost obligat să plătească daune morale logodnicei părăsite

Un tânăr din București a fost obligat să plătească fostei sale iubite despăgubiri materiale de 33.000 de lei și daune morale de 1.000 de lei după ce a fugit cu o altă femeie la sfârșitul petrecerii de logodnă. Căsătoria, care trebuia să aibă loc peste o luna, a fost anulată, conform ziare.com

Decizia, inedită pentru România, în cazul unei logodne, a fost dată luna trecută de Judecătoria Răcari (Dâmbovița) și poate fi contestată cu apel.Din punct de vedere al Codului civil, logodnă este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria, iar încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de proba.

Codul civil mai prevede și faptul că cel care rupe logodnă în mod abuziv poate fi obligat la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsură în care au fost potrivite cu împrejurările, precum și pentru orice alte prejudicii cauzate.

Povestea unui proces fără precentÎn cererea de chemare în judecată, logodnica părăsită a povestit magistraților cum a început totul. Petrecerea cu ghinion a avut loc pe 18 august 2017, iar pentru acest eveniment femeia ar fi făcut cheltuieli de aproape 40.000 lei

.Rochia a închiriat-o de la un cunoscut designer vestimentar contra sumei de 2.000 de euro.

Alți 2.100 de lei au fost cheltuiți pentru coafurile a patru persoane și 5000 de lei pentru cumpărarea de băuturi alcoolice, sucuri și apă minerală.

În plus, onorariul lăutarilor a fost de 1.000 de lei.Familia a ajutat-o cu 30.000 lei, spune logodnica.Petrecerea a fost una fastuoasă și au fost invitate peste 200 de persoane.”Cel mai mic dar la petrecere a fost de 250-300 de euro, familiile care au venit cu copii au dat chiar și 500 de euro, iar persoanele singure au oferit 150 de euro”, povestește femeia.

Fugă de la răsăritul soarelui

Dimineață, la sfârșitul petrecerii, viitorul mire ar fi devenit agitat și distant, și a plecat să strângă cortul. Nu s-a mai întors la iubita să. Părințîi i-au transmis vestea: bărbatul a plecat cu o altă față.”

A fost o experiență umilitoare, iar în comunitatea mică în care locuiesc, umilință s-a accentuat când unii dintre invitați au venit să ceară înapoi darul financiar oferit, deși toți banii au rămas la logodnic și la mama acestuia„, arată reclamanta.

Pentru a scapă de această umilință, tânăra s-a dus la psiholog și a urmat un tratament cu calmante.

Bărbatul care a rupt logodnă are însă o altă varianta. Decizia de a se căsători ar fi fost luată în iunie 2017, dintr-un impuls de moment.În plus, logodnă nu ar fi fost ruptă abuziv, ci s-ar fi stabilit de comun acord cu o săptămâna înaintea petrecerii, dar nu mai puteau anula acest eveniment deoarece invitațiile erau deja făcute.

„Cheltuielile cu pregătirea logodnei au fost făcute de mine și de mama mea, iar nu de familia reclamantei, iar cu privire la despăgubirile morale, acestea sunt neîntemeiate și vădit excesive raportat la situația de fapt„, s-a aparat bărbatul.

Supărarea logodnicei

Martorii audiați la Judecătoria Răcari au povestit că după ce a fost părăsită, logodnica abandonată plângea noaptea, nu avea somn și a luat pastile.Un alt martor a povestit că logodnica părăsită a făcut o criză de nervi când a aflat că a fugit mirele și a spart telefonul.

Martoră a mai arătat că a însoțit-o pe reclamanta la psihologie, unde i-a fost prescris un tratament, iar în comunitatea unde locuiește reclamanta au existat bârfe și milă, reclamanta simțindu-se umilită.”

„Avea o relație extraconjugală”

Verdictul instanței, bărbatul este vinovat de desfacerea logodnei.

„Cu privire la caracterul ruperii logodnei, instanța apreciază că desfacerea logodnei îi este imputabilă păratului. Nu poate fi primit că argument faptul că acesta a fost constrâns de părințîi săi să participe la un astfel de eveniment, neexistând niciun element probatoriu în acest sens, în plus acesta fiind major la dată oficierii logodnei„, explică Judecătoria Răcari.

Relația extraconjugală pe care o avea a contat pentru judecători.

„În schimb, prin mărturisirea neechivocă a păratului că avea o relație extraconjugală chiar cu 2 săptămâni înainte de oficializarea logodnei, iar imediat după petrecerea organizată în acest sens, a părăsit domiciliul conjugal pentru a-și continuă relația extraamoroasa, instanța constată că încetarea logodnei este imputabilă în mod exclusiv păratului, care și-a încălcat în mod flagrant obligațiile de fidelitate și de suport, pe care și le asumase față de reclamanta„, explică magistrațîi.

Instanța a calculat cheltuielile de la petrecere pentru care existau facturi și declarațiile celor implicați în organizarea evenimentului și au ajuns la concluzia că bărbatul trebuie să plătească suma de 33.000 lei drept despăgubiri materiale.

Cum au fost stabilite daunele moraleMai greu a fost pentru a stabili care este suma potrivită pentru a acoperi suferință pricinuită de fugă viitorului mire. Această a fost calculată la 1.000 de lei.

„Astfel, din declarațiile martorilor audiați a reieșit că urmare a faptului că pârâtul a rupt logodnă, dezvoltând o relație extraconjugală cu o altă persoană de sex feminin, reclamanta a suferit un prejudiciu de imagine la nivelul comunitățîi din care face parte, fiind nevoită o perioada să nu se mai afișeze în comunitate, situația să generând în comunitate un sentiment de milă„, prezintă instanța întreagă situație.

Daunele morale au rolul de a realiza o evaluare rezonabilă pecuniară a unui astfel de pagube, mai explică Judecătoria Răcari.

„Ca atare, instanța apreciază în echitate, țînând cont de vârstă fragedă a reclamantei, de nivelul de educație mediu al acesteia, de faptul că nu are un loc de muncă, dar și de circumstanțele reale referitoare la relația dintre cele două părți, respectiv faptul că între cei doi parteneri nu era o relație apropiată, nu locuiau împreună, existau anumite neînțelegeri, că suma de 1.000 de lei este suficientă pentru a se repara material prejudiciul de imagine reflectat la nivel personal, dar și în rândul comunitățîi, cauzat reclamantei prin conduită abuzivă a păratului„, conchid magistrațîi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.