Gicu Dobrin va avea un stadion care-i poartă numele
Gicu Dobrin va avea un stadion care-i poartă numele
Sport Ultima Ora

Pressonline.ro: Nicolae Dobrin va avea un stadion în Pitești. Investiție de 500 de milioane de lei. Cum va arăta noua arenă

Cel mai mare jucător al lui FC. Argeș, si probabil și al României, Nicolae Dobrin, va avea un stadion la Pitești, scrie pressonline.ro.

Guvernul a aprobat construirea noului stadion „Nicolae Dobrin” din Piteşti. Ar trebui ridicat în 3 ani – atât ar trebui să dureze proiectarea și executarea lucrărilor. Va fi clasificat ca stadion de capacitate mare şi de categoria I – nivel internaţional de competiţie.

Noul stadion „Nicolae Dobrin” ar trebui să fie gata în 3 ani de la începutul procedurilor. Va costa aproape 500 de milioane de lei, finanțare din bugetul Ministerului Dezvoltării.

Arena va avea subsol, parter şi 3 etaje şi o capacitate de 15.200 de locuri pentru spectatori. Sunt prevăzute și peste 450 de locuri de parcare.

Guvernul a aprobat proiectul, a anunțat purtătorul de cuvânt al Cabinetului Ciucă, Dan Cărbunaru:

„Stadionul Nicolae Dobrin din Municipiul Pitești, județul Argeș – valoarea totală a proiectului este de aproape 495 de milioane de lei, având o durată de proiectare și execuție de 36 de luni”.

Arena va avea prevăzute și zone de antrenament pentru lupte, box, judo, karate – şi o sală de fitness. Proiectul prevede și zone pentru activităţi comerciale, de alimentaţie şi recreere, de spaţii urbane exterioare, precum şi de un adăpost pentru protecţie civilă.

„Investiția va cuprinde, pe lângă terenul de joc pentru fotbal, zone pentru spectatori-jucători, delegații oficiale, reprezentanți mass-media, sală multifuncțională și un centru pentru copii și juniori alături spațiile de antrenament pentru sporturi conexe și o sală de forță”, a spus Dan Cărbunaru.

Actualul stadion „Nicolae Dobrin” a fost construit în 1964 şi a purtat mai întâi numele „1 Mai”, din 1990 s-a numit Stadionul Municipal, iar din 2002 a fost botezat cu numele fostului mare fotbalist piteştean. Renovată în 2007, arena are în prezent o capacitate de 15.170 de locuri.

Așa va arăta Stadionul Nicolae Dobrin, din Pitești
Așa va arăta Stadionul Nicolae Dobrin, din Pitești

Cotidianul francez „L’Equipe” a întocmit, în 2017, top 5 celor mai valoroşi fotbalişti români din istorie. Pe primul loc se situează Nicolae Dobrin, urmat de Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Marius Lăcătuş şi Ladislau Boloni (surprinde absența lui Ilie Balaci).

Se observă că dintre cei cinci fotbaliști aleși de „L’Equipe”,  Dobrin e singurul care nu a evoluat  la echipe din Europa, ceea ce face și mai semnificativă plasarea lui pe primul loc, ținând cont și de numărul mai mic de meciuri internaționale (cu echipa de club sau cu naționala) din perioada în care a activat ca jucător.

„Un tehnician fără pereche, prima vedetă a fotbalului românesc, a debutat în prima divizie la 14 ani şi 10 luni, la FC Argeş, unde a jucat aproape toată cariera. În 1972, Dobrin a fost la un pas să ajungă la Real Madrid, însă afacerea a căzut, în ciuda celor 2 milioane de dolari oferite, atunci o sumă uriaşă. Jocul lui amintea în acelaşi timp de Ivica Osim şi de Gunter Netzer.

Folosindu-se de  piciorul său stâng, își elimina adversarii, prinzându-i pe «contre-pieds», apoi pasa coechipierilor.

Dobrin însă diviza. Unii îi reproşau că joacă lent şi că are schimbări de dispoziţie, alţii erau de părere că e inadmisibil să te lipseşti de un asemenea talent. Fals atacant central şi fals atacant, Dobrin a fost liderul tehnic al naţionalei României timp de vreo cincisprezece ani, între 1966 şi 1980” – au scris jurnaliştii francezi despre „magicianul din Trivale”.

Ceaușescu i-a refuzat șansa deplinei afirmări internaționale

Trebuie menționat că, la prima participare în Cupa Campionilor europeni (actuala UEFA Champions League),  FC Argeș a întâlnit în turul doi pe legenda Real Madrid. În turul din 25 octombrie 1972, de la Pitești, campioama României s-a impus cu 2-1. La returul de peste două săptămâni, Realul s-a calificat cu greu, după 3-1 și un gol înscris în minutul 87.

Chiar după meciul de la Piteşti, preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, a dorit să-l transfere pe Nicolae Dobrin, oferind două milioane de dolari şi o instalaţie de nocturnă, dar Ceauşescu i-a interzis să plece.

Santiago Bernabeu nu a renunţat la transferul lui Dobrin la Real Madrid şi, pe 14 decembrie 1972, l-a invitat pe ”Gâscan” la meciul de retragere al lui Gento, disputat contra celor de la Belenenses, în care Dobrin a fost cel mai bun de pe teren.

„Prințul din Trivale”  a mai rămas şapte zile la antrenamente la Madrid, însă în cele din urmă a trebuit să revină în țară.

Dacă ar fi evoluat la Real, în mod cert Dobrin ar fi obținut performanțe notabile și ar fi intrat la vârful topului mondial al fotbaliștilor.

O altă mare neîmplinire a lui Dobrin e reprezentată de faptul că în 1970 nu a fost folosit de antrenorul Angelo Niculescu (cu care a avut un conflict) la  campionatul mondial din Mexic, în „groapa leilor” de la Guadalajara, cum a fost numită grupa României, din care mai făceau parte Brazilia, Anglia și Cehoslovacia.

A ratat șansa de a arăta întregii lumi imensul său talent. Talent pe care Dobrin l-a definit dezarmant de simplu: „Nu știu cum se făcea, dar eram acolo unde era și mingea”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.