Președintele Franței Emmanuel Macron face lobby pentru utilizarea energiei nucleare 1
Ultima Ora Externe

Președintele Franței Emmanuel Macron face lobby pentru utilizarea energiei nucleare

În vreme ce la Paris conflictul dintre „vestele galbene” și Președintele Franței continuă, acesta din urmă intră în vizorul presei internaționale cu un alt subiect, cel puțin la fel de îngrijorător conform Der Spiegel.

În dimineața zilei de 29 noiembrie 2018, într-un interviu acordat postului de radio France Inter, Ségolène Royal face o declarație clară, sfidătoare și care nu lasă loc de îndoială, cu privire la strategia președintelui Franței în materie energetică și lobby-ului realizat până acum de marii agenți din parcul nuclear francez. Royal trage un semnal de alarmă și afirmă „Lobby-ul nuclear a avut dreptate!” și continuă „Asta înseamnă că nimic nu se va schimba în termenul de cinci ani al lui Macron și nu în următorii cinci ani dacă va fi reales.”

„Lobby-ul nuclear a avut dreptate!” spune Ségolène Royal

Pentru toți cei care sperau, mai ales în Germania, că reformatorul Emmanuel Macron, care este atît de curajos pe alte fronturi, va găsi acționa și în privința parcului nuclear francez îmbătrânit, mai fragil și, prin urmare, mai înspăimântător, acesta a fost un duș rece și o trezire la o realitate cruntă.

Tânărul Macron, din toți oamenii, va lăsa moștenire Europei o veche groapă de gunoi nucleară, conform expertului francez al securității nucleare, Yves Marignac. „Până la sfârșitul anului 2035, cele 44 de reactoare care continuă să funcționeze vor atinge o vârstă medie de 49,5 ani” spune Marignac, director al Serviciului Independent de Informații Energie (WISE) din Paris. Pentru un om responsabil cu securitatea ca el, atare acțiune era de neimaginat până acum.

„Macron se așteaptă ca cel puțin trei sferturi din centralele nucleare franceze să rămână în funcțiune timp de 50 de ani sau mai mult, o presupunere fără niciun temei tehnic sau de reglementare”, adaugă consultantul internațional de energie parizian, Mycle Schneider.

Royal, Marignac și Schneider au răspuns noului plan energetic prezentat de președintele francez Macron cu o zi înainte la Paris. Planul stă la fundamentul unei legi în materie energetică pentru perioada 2020 – 2028. Legea urmează să fie adoptată de Adunarea Națională de la Paris în vara următoare și în prezent este supusă procedurii dezbaterilor publice.

În ceea ce privește energia nucleară, președintele aparent se așteaptă la critici nesemnificative. „Energia atomică ne dă o energie fără emisii de carbon și ieftină”, a spus Macron, de parcă nu trebuia să mai adauge nimic.

„Energia atomică ne dă o energie fără emisii de carbon și ieftină”, a spus Macron

De fapt, operatorul privat al tuturor centralelor nucleare franceze, gigantul energetic EDF, se confruntă cu o datorie de 75 de miliarde de euro și ar trebui, drept urmare, să crească prețurile energiei electrice pentru o perioadă lungă de timp – plan căruia Macron i se opune.

Până în prezent, EDF nu a cuantificat costurile de dezmembrare și renovare a vechilor centrale nucleare, care amenință să crească dramatic nivelulcreanțelor existente. Dar chiar și Macron nu avertizează că poate continua să vorbească despre prețurile ieftine ale energiei electrice.

Royal a dorit să se despartă de această rutină franceză dăunătoare pe vremea când era ministru de mediu și să-i forțeze pe EDF să acționeze corespunzător. În 2015, prin urmare, a fost adoptată o lege în parlamentul francez care prevedea reducerea cantității de energie electrică în sistemul francez de electricitate de la 75% în prezent la 50% în 2025. Aceasta ar fi însemnat ca EDF să închidă 14 reactoare în următorii șase ani, acțiune care ar fi costat miliarde de euro.

Macron oferă acum gigantului EDF mai mult timp: nu intenționează să închidă cele 14 reactoare – din cele 58 de reactoare franceze active, până în 2035.

Macron a mai declarat că dorește, de asemenea, să mențină activă industria franceză de plutoniu, care evoluează sub previzionările inițiale. „Până în anul 2040”, reprocesarea elementelor combustibililor nucleari francezi ar trebui să aibă loc în fabrica de plutoniu din La Hague, a spus Macron.

Consultant în domeniul energiei, Schneider, se întreabă: „Ideea potrivit căreia instalațiile aflate în dificultate din La Hague ar putea funcționa până în 2040 este absolut aventuroasă”, spune el. „Nici măcar nu este clar dacă vaporizatoarele – un element central al centralei – vor dura până când unele noi vor fi disponibile”.

Schneider subliniază că toate celelalte centrale nucleare au abandonat activitățile din industria de plutoniu din rațiuni economice. „Franța nu își mai poate permite (n.r. asemenea cheltuieli)”, consideră expertul.

Planul Macron este „un sprijin ascuns pentru energia nucleară” afirmă Greenpeace

 

Cu atâtea resurse în puterea nucleară, ambițiile franceze pentru energiile regenerabile sunt în mod corespunzător scăzute. Macron intenționează să investească numai două până la trei miliarde de euro pe an în energia solară și eoliană până în 2028.

Prin comparație, China a investit 110 miliarde de euro în surse regenerabile în 2017, iar chiar și în Statele Unite, în cadrul programului Trump, s-au ridicat de multe ori 40 de miliarde de euro din Franța.

Nu e de mirare că Greenpeace recunoaște în planul Macron un”sprijin ascuns pentru energia nucleară” în Franța. Chiar și președintele nu a vrut să vorbească despre o schimbare energetică, preferând să-și numească planul ca fiind de „revoluție ecologică”.

După toate acestea, expertul în securitate, Marignac, ar fi putut să vadă o noutate absolută: „Închiderea reactoarelor este o adevărată premieră.” În primul rând, cuptoarele vechi din Fessenheimul Alsaciei în apropierea frontierei germane se transformă în 2020, potrivit lui Macron caestea ar trebui în cele din urmă să se închidă. Mulți germani din regiunea vecină vor fi mulțumiți.

Cu toate acestea, chiar predecesorul lui Macron, Francois Hollande, a promis sfârșitul lui Fessenheim în programul său electoral – și asta a fost în 2012.

Franța este și rămâne o țară nucleară.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.