Premierul Ciucă
Premierul Ciucă
Social Ultima Ora

Ce transmite premierul Nicolae Ciucă, cu ocazia Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie

Premierul Nicolae Ciucă, va participa la Iași, la manifestările dedicate împlinirii a 164 de ani, de la Unirea Principatelor Române sub domnia Alexandru Ioan Cuza.

Alături de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, la Iași, va fi prezent și liderul PSD, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

„Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor, care a deschis calea emancipării și modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile și investiții ce au consolidat apropierea culturală, politică și economică a celor două principate române.

Rădăcinile  României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.

Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 și eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor.

Responsabilitatea clasei politice și a instituțiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, așa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Unite, și să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluției către România de astăzi.

Premierul Mihail Kogalniceanu, unul dintre autorii Unirii Principatelor Române
Premierul Mihail Kogalniceanu, unul dintre autorii Unirii Principatelor Române

La fel ca acum 164 de ani, dorința de emancipare națională și aspirațiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acțiunii statului.Lecția istorică rămasă  peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective.

Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare. România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitor.

Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și  întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român,  condiții  și oportunități similare la sate, orașe și în toate comunitățile.

În România europeană toți cetățenii trebuie să aibă  șanse  egale, să se simtă  în  siguranță  și  să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper, vegheat de valorile și libertățile  democratice.

Bucuria care ne însuflețește prinși în Hora Unirii la evenimentele dedicate acestei zile și cu multe alte ocazii, dar și coagularea socială pe care o regăsim în momentele dificile îmi dau încredere că românii și-au păstrat spiritul unitar, prețuiesc valorile trecutului și merg împreună spre viitor.

Astfel de etape din istoria noastră le păstrăm vii în memoria societății.

Se cuvine să le transmitem generațiilor tinere și să le amintim că societatea îi recunoaște și îi urmează pe cei ce deschid noi drumuri prin idealuri nobile.

Energia, implicarea și susținerea societății sunt vitale pentru atingerea obiectivelor indispensabile de dezvoltare, răspunsul adecvat la provocările de securitate actuale și valorificarea oportunităților deschise prin sursele de finanțare pe care România le are în acest moment.

Istoria ne dovedește că unirea aduce siguranță, conferă protecție și speranță pentru un viitor bun!

Exemplul de viziune, solidaritate, curaj și mobilizare al generației care a realizat Unirea Principatelor ne însoțește, azi, pe drumul pe care dorim să îl urmeze România.

Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul și viitorul nostru european!La Mulți Ani, români!La Mulți Ani, România!”

Nicolae-Ionel Ciucă,

Prim-ministru al României.

Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei şi a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.