Premierul britanic, întâlnire cu Emmanuel Macron. Discuții despre Brexit 1
Ultima Ora Externe

Premierul britanic, întâlnire cu Emmanuel Macron. Discuții despre Brexit

 Premierul britanic Boris Johnson a ajuns joi la Paris, unde va avea o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron, în contextul în care Londra este hotărâtă să iasă din UE fără un tratat dacă Bruxellesul nu acceptă renegocierea Acordului Brexit, relatează site-ul agenției Dpa.

Vizita la Paris este efectuată la o zi după ce premierul britanic s-a aflat la Berlin pentru a discuta cu cancelarul german Angela Merkel despre eliminarea soluției de rezervă pentru frontiera irlandeză din Acordul de Brexit negociat de Theresa May.

Atât Merkel, cât și Johnson, și-au exprimat dorința ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană cu un acord.

Liderii UE au transmis în mai multe rânduri că acordul negociat de fostul premier Theresa May, însă respins de Parlamentul britanic, nu poate fi renegociat.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.