Premieră în România. Se introduce plata cu cardul în piețe 1
Ultima Ora Social

Premieră în România. Se introduce plata cu cardul în piețe

Sibiul este primul oraș care introduce plata cu cardul în piețe. Acest lucru va putea efectua în piața Cibin dar se speră extinderea ei și în alte piețe. Prin această măsură, autoritățile vor să atragă și clienții mai tineri, obișnuiți să meargă la supermarket, fără bani în buzunar.

Pentru început, 30 de tarabe au primit POS-uri, iar țăranii au fost învățați să le folosească, însă proiectul va fi extins, și în alte orașe.

Dacă pentru cei mai în vârstă lucrurile sunt un pic mai complicate, cei care vând în piețe sunt încântați de măsura luată. Ei au explicat că în acest moment este foarte greu să ofere rest clienților care vin cu bancnote mari și au de plătit foarte puțin.

“Este sincer cea mai bună idee din ultima perioadă, pentru pieţe. Pentru că în supermarketuri se întâmplă asta şi e bine şi ne ajută şi pe noi în vânzări”, a spus Maria Degeratu, producător, potrivit știrileprotv.ro.

Încântaţi sunt şi clienţii care pot plăti cu cardul deocamdată pentru legume, fructe şi brânza.

“Un pas înainte, de multe ori rămâneam cu marfă pe tarabă, clienţii nu aveau cash, era mai incomod să meargă la bancomat. Aşteptam oamenii la piaţa să plătească ca şi în supermarket dar mâncând alta marfa, de calitate”, spune Livia Voinica, producător de brânză.

“Este o modalitate prin care speram că generatile care sunt acum la maturitate înţeleg să mănânce sănătos, cauta produse bio, sănătoase să vină aici şi să şi le procure”, spune Teodor Ioan Birț, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România (AAPR).

Bancherii şi operatorii de carduri din România au observat în studiile de piaţă ca 9 din 10 adulţi din mediul urban folosesc plată cu cardul de cel puţin 2 ori pe săptămână.

„Odată ce ai instalat un POS, unui producător agricol, în momentul în care l-au văzut cei de la taraba ceealaltă, se vede că producătorul vinde mai mult, pe al doilea nu l-am convins noi, ne-a sunat el”, spune Codruț Nicolau, preprezentantul unei bănci.

Până în octombrie o sută de tarabe din Sibiu vor avea POS-uri. Iar Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România vrea să extindă acest proiect şi în alte oraşe din ţară.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.