Premiera  în Republica Moldova a  filmului documentar- istoric "Jurnal de Război" 1
Ultima Ora Social

Premiera  în Republica Moldova a  filmului documentar- istoric „Jurnal de Război”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Muzeul Județean Argeș  și Primăria orașului Mioveni  organizează, vineri 29  martie  2019 ora 13.00, la Cinematograful Odeon din Chișinău,  premiera  în Republica Moldova  a  filmului documentar- istoric  „Jurnal de Război” (2019).

Realizator: Dan Pavel

Scenariu: Raluca Drăgoi

Director de imagine: Remus Petre Cîrstea

Producător: Asociația ASOCA

Filmul a fost realizat  cu sprijinul: Asociația Ordessos; Primăria orașului Mioveni; Asociația Tradiții Ostășești; Asociația Edelweiss Ost; Muzeul Golești;Muzeul Municipal Câmpulung-Muscel; Muzeul Județean Argeș; Școala Populară de Arte și Meserii Pitești; Dragoș Hera; Societatea Creștină „Dorul”.

Au participat:

IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

Ion-Aurel Pop, Președintele Academiei Române

Petre Otu, prof. univ. dr.

Dan Puric, actor

Dumitru Chirleșan, conf. univ. dr.

Rodica Ursu, conf. univ. dr.

Cornel Popescu, lector univ. dr.

Cornel Carp, istoric

Ion C. Hiru, profesor – Domnești, Argeș

Ion Drăgoi

Dan Drăgoi, poet – coordonatorul cărții Jurnal de Război

Maria Drăgoi

Ion Șuțu, urmașul lui Nicolae Șuța

Maria Lupu, văduvă de război – născută în 1916

Lupu Ștefan, orfan de război

Ion Popescu

Au interpretat: Gheorghe Bădescu – Marius Șerban, Nicolae Suța – Horațiu Vasilescu, LilicaIulia Lișman, Ion Mihalache – Mihai Cotei,Trupele române: Asociația Tradiții Ostășești, detașamentul Mateiaș, Trupele germane: Asociația Edelweiss Ost

Cameramani: Remus Petre Cîrstea, Cătălin Păun, Bogdan Dumitrescu, Bogdan Matei, Iulia Lișman;Regie de montaj: Cătălin Păun; Director de fotografie: Cătălin Eremia; Sunet: Cătălin Paun,Remus Petre Cîrstea ;Consultant științific: Cornel Popescu, lector univ. dr.; Muzica:Mihaela Lucia Pițigoi – Școala Populară de Arte și Meserii, Pitești,Benedict Popescu; Editor video: Cătălin Păun; Machiaje: Daniela Pană;Voce:Alexandru Cîrstea – Gheorghe Bădescu, Remus Petre Cîrstea – Nicolae Șuța, Raluca Drăgoi – Lilica și Mărgărita Vulcănescu,  Dan Gabriel Drăgoi – preot Ion Voicu

Filmările au fost realizate în: Județul Argeș – Slănic, Domnești, Jupânești, Golești, Valea Mare, Mioveni, Piscu Negru, Transfăgărășan, Mateiaș;  Județul Hunedoara – Vulcan;  Județul Gorj-Târgul Jiu – Schela; JudețulVrancea – Mărășești, Mărăști, Soveja.

Filmul este inspirat din mărturiile a doi eroi argeșeni Gheorghe Bădescu și Nicolae Șuța (ofițeri) care au construit independent prin însemnări aproape zilnice experiențele trăite în tranșeele Razboiului de Reîntregire a României. Cele două personaje se cunoșteau încă dinainte de demararea campaniilor militare insă nu au luptat in aceleași unități iar din această perspectivă descrierile prezintă în chei diferite percepția frontului, motivația și dimensiunile tragediilor de pe front.Cele două jurnale au văzut lumina tiparului  la jumătate de secol distanță de la descoperirea lor de către Dan Dragoi, un pasionat de poezie și literatură care iși are originile în locurile unde s-au născut cei doi eroi.

Ideea filmului a venit în primul rând pentru covârșitoarea valoare vizuală care se află descrisă în paginile celor două jurnale de front astfel încât Scenariul a fost construit astfel incât să se apropie cât mai mult de realitatea și percepția celor doi protagoniști de acum un secol. Documentarul este special datorită unor aspecte inedite: Este un film inspirat din fapte reale având la bază documente istorice de o tulburătoare încărcătură emoțională. Apoi este o radiografie inestimabilă a spiritului militarului român care lupta pentru o cauză și este dispus să se sacrifice pentru un ideal. Filmul este turnat în locurile unde au trăit acești eroi și în locuințele rudelor acestora cu decoruri și obiecte originale  păstrate intacte de peste un secol. Scenele de luptă au fost realizate preponderent în locațiile teatrelor de operațiuni ale Primului Razboi Mondial unde cei doi protagoniști au fost implicați. Deasemenea este o productie  exclusiv privată, de către oameni care au construit o echipă de producție marcați de lectura acestor jurnale și nu de un interes personal.  Anvergura acestei producții se apropie prin numărul de persoane implicate de proiecte cinematografice de prestigiu. Locotenentul Nicolae Șuța este interpretat de unul din nepoții  eroului care a jucat rolul exemplar și și-a adus contribuția cu elemente suplimentare legate de viața acestuia. Extrem de important este faptul ca Nicolae Șuța este atât rudă apropiată cu Elisabeta Rizea – femeia care reprezintă simbolul rezistenței anticomuniste cât și prieten cu Ion Mihalache (  om politic și martir argeșean) – fondatorul Partidului National Țărănesc  cu care a fost camarad de front. ( dialogurile celor doi sunt descrise într-unul dintre jurnale).  În cadrul evenimentelor preconizate, urmează să fie lansat la Chișinău și volumul ”Jurnal de război -mărturii din tranșeele Întregirii României”, volum coordonat de scriitorul argeșean Dan Drăgoi.

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău

Intrarea publicului în sală este liberă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.