Sfântul Ierarh Petru Movilă
Sfântul Ierarh Petru Movilă
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 22 decembrie, 2023. Sfântul Ierarh Petru Movilă

Petru Movilă s-a născut la 21 decembrie 1596, fiind al patrulea fiu al voievodului Moldovei -Simion Movilă. Tatăl sau a murit la 1607 și sub domnia lui Ștefan Tomșa (1611), familia lui Petru Movilă s-a retras în Polonia, unde avea multe rude.

Și-a continuat studiile la Colegiul Frăției Ortodoxe din Liov. Petru Movilă a vizitat în 1622 vestita mănăstire Pecerska, unde s-a împrietenit cu starețul Zaharia Copistensclii și cu mitropolitul Iov Boretchi al Kievului.

A fost tuns în monahism la Lavra Pecerska, după anul 1625, iar în toamna anului 1627, la vârstă de 31 de ani, a fost ales egumen al mănăstirii.

Lavra Pecerska din Ucraina
Lavra Pecerska din Ucraina

În timpul stăreției sale de aici, Petru Movilă pune bazele unui colegiu la Kiev, care va Academie – școală cu caracter universitar, considerată cea mai veche instituție de învățământ superior la slavii ortodocși.

În anul 1632, la moartea mitropolitului Iov, a fost ales în unanimitate Mitropolit al Kievului, Galiției și a toată Rusia. În această calitate a alcătuit o „Mărturisire Ortodoxă”, în limba latină, care a fost aprobată de Sinodul de la Iași din 1642 și confirmată de toți patriarhii ortodocși.

Mitropolitul Petru Movilă a pus pe colaboratorii săi să facă cunoscută viață duhovnicească a călugărilor și ieromonahilor din Lavra Pecerska. Astfel au apărut cărțile: Patericul Sfinților din Pecerska (Kiev 1634) și Minunile Peșterilor Kievului (Kiev 1638).

De asemenea s-a scris și despre icoanele făcătoare de minuni din Pecerska. El însuși a tradus și publicat tratate ale Sfinților Părinți pentru îndrumare în viață duhovnicească și ascetică a preotimii și a conducătorilor săi.

A trecut la cele veșnice pe 22 decembrie 1646.Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârșită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996 și proclamată la 15 decembrie a aceluiași an, dar înscrisă în calendarul acestei Biserici la 31 decembrie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința să de lucru din 12-13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, la 22 decembrie.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfintei Mare Mucenițe Anastasia Română;- Sfântului Mucenic Hrisogon;- Sfintei Mucenițe Teodota și a fiilor ei;- Sfântului Mucenic Zoil.

Mâine, 23 decembrie, facem pomenirea Sfinților 10 mucenici din Creta.

calendar ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.