Peste 1.000 de basarabeni mai aproape de cetățenia română datorită Centrului lansat la Chișinău
Ultima Ora Social

Peste 1.000 de basarabeni mai aproape de cetățenia română datorită Centrului lansat la Chișinău

1.075 de basarabeni care se află în proces de redobândire a cetăţeniei române au beneficiat de asistență oferită în cadrul Centrului pentru Cetățenie Română din momentul lansării acestuia, la Chișinău, de către deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Deputatul a înființat Centrul pentru Cetățenie Română, la sfârșitul anului 2017, în cadrul Biroului Parlamentar de la Chișinău, acolo unde echipa sa oferă consultații privind întreg procesul de redobândire a cetăţeniei române. În cadrul Centrului, basarabenii obțin suport absolut gratuit cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmeze în a-și redobândi cetățenia română, precum și consultații referitor la actele de stare civilă, de identitate și călătorie românești. Numărul basarabenilor care solicită redobândirea cetățeniei române crește de la an la an, iar instituțiile responsabile ale statului român nu reușesc să facă față numeroaselor solicitări. Activitatea Centrului pentru Cetățenie Română vine ca răspuns pentru această realitate, făcând parte din seria demersurilor deputatului Constantin Codreanu de facilitare a procesului de redobândire a cetățeniei române.

Ideea de a crea acest Centru a apărut în cadrul Atelierului legislativ cu genericul „Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”, organizat la Chișinău, în 2017, în urma discuțiilor cu cetățenii și reprezentanții mediului asociativ românesc din Republica Moldova.

„Încetățenirea etnicilor români din Republica Moldova este o soluție pe care ne-o putem oferi nouă ca stat pentru soluționarea problemei demografice pe care o are România. Totodată, creșterea numărului basarabenilor care-și redobândesc cetățenia română reprezintă un pas important în procesul de unificare a celor două state românești. Sunt convins că Centrul va continua să impulsioneze substanțial procesul de repunere a basarabenilor în drepturile firești de cetățeni români, la care aceștia nu au renunțat niciodată și de care au fost privați în mod abuziv.

După soluționarea problemei cunoscute ca «dosarul minorilor non-cetățeni», care afecta circa 40 de mii de persoane, următorul obiectiv declarat și asumat, despre care am vorbit în repetate rânduri, a fost cel de dublare a membrilor Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 65/2017. Ca și în cazul minorilor non-cetățeni, am ajuns la concluzia că demersurile politice nu sunt suficiente. Tocmai de aceea, astăzi, dau start unei petiții pe care vă invit să o semnați pe www.constantincodreanu.ro și pe care urmează să o prezint la finalul aceste sesiuni parlamentare viitorului Ministru al Justiției în subordinea căruia se află ANC, precum și Ministrului Finanțelor Publice de la care vom solicita fondurile necesare pentru a transpune în realitate această solicitare”, a transmis deputatul Constantin Codreanu într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.