Pesta porcină africană prezentă în 227 de localități. Sunt peste 900 de focare existente
6 000 de porci vor fi uciși în Călărași pentru a preveni răspândirea pestei porcine
Ultima Ora Social

Pesta porcină a apărut și în Bistrița-Năsăud. În Constanța, 43 de mistreți vor fi uciși

Prefectura Bistrița-Năsăud anunță că în județ au apărut primele cazuri de pestă porcină africană, virusul fiind diagnosticat la doi mistreți de pe un fond vânătoare. Pe de altă parte, pe un fond de vânătoare din județul Constanța 43 de mistreți vor fi uciși, din cauza pestei, conform mediafax.ro

Primul focar de pestă porcină africană a fost identificat în județul Bistrița-Năsăud, pe Valea Țibeșului, pe un fond de vânătoare situat la aproximativ un kilometru de limita cu județul Maramureș.

Analizele de laborator au confirmat, vineri, prezenta pestei în cazul a doi mistreți vânați pe raza fondului de vânătoare respectiv.

“Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse. A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții”, se arată într-un comunicat remis, vineri, presei de Prefectura Bistrița-Năsăud.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud a decis că în zona în care s-a identificat virusul să fie vânați integral mistreții, iar porcii domestici din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici.

Autoritățile din Bistrița-Năsăud au declanșat și o anchetă epidemiologică și au notificat Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj despre apariția virusului.

Pe de altă parte, în județul Constanța, toți cei 43 de mistreți de pe un fond de vânătoare urmează să fie uciși după ce, la un exemplar vânat săptămâna aceasta a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Constanța, în cursul zilei de vineri a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, din cauza confirmării virusului la un mistreț vânat în data de 15 ianuarie pe un fond de vânătoare.

„A fost votat în unanimitate planul de măsuri, respectiv să fie vânați cei 43 de mistreți din fondul de vânătoare. De asemenea, proprietarii de porci din localitățile adiacente au obligația de a-i ține în gospodărie”, au precizat reprezentanții Prefecturii Constanța.

Până în prezent, în județul Constanţa au fost confirmate 91 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației, precum şi patru cazuri la mistreți. În urma sacrificărilor de animale, la nivelul întregului județ au fost plătite până în prezent despăgubiri pentru cele 849 de exploatații afectate, în valoare de aproape 4 milioane de lei.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii