PERICOL uriaș pentru Koala. Ar putea dispărea din cauza defrișărilor în următorii zeci de ani
Ultima Ora Externe

PERICOL uriaș pentru Koala. Ar putea dispărea din cauza defrișărilor în următorii zeci de ani

PERICOL uriaș pentru Koala. Ar putea dispărea din cauza defrișărilor în următorii zeci de ani

Transformarea zonelor împădurite în terenuri agricole ar putea duce la dispariţia exemplarelor de koala din statul australian Noul Wales de Sud (NSW) până în anul 2050, au avertizat vineri specialişti în conservarea naturii, citaţi de agenţia DPA.

Cu ajutorul imaginilor din satelit, cercetătorii au monitorizat ritmul accelerat al defrişărilor din statul australian şi au estimat impactul acestora asupra speciilor vulnerabile şi pe cale de dispariţie într-un raport publicat vineri de World Wide for Nature (WWF) şi Nature Conservation Council din NSW.

”WWF-Australia estimează că este posibil să mai existe mai puţin de 20.000 de koala în NSW şi, în ritmul actual, aceştia ar putea dispărea din acest stat până în 2050”, subliniază într-un comunicat Stuart Blanch din cadrul WWF.

”Trebuie să oprim această defrişare excesivă dacă vrem să ţinem în viaţă koala pentru generaţiile viitoare”, a adăugat Blanch.

Raportul a fost lansat cu ocazia zilei naţionale a speciilor ameninţate cu dispariţia, înfiinţată în Australia pentru a marca decesul ultimului exemplar de tigru tasmanian, la grădina zoologică Hobart, în anul 1936.

Guvernul NSW şi-a încălcat politica permiţând defrişările în teritoriile locuite de koala, specie ameninţată cu dispariţia şi considerată protejată, indicând că, potrivit noilor studii, numărul acestor animale aflate în sălbăticie este mult mai mare decât se credea anterior, notează DPA.

Potrivit organizaţiei Australia Koala Foundation, în prezent trăiesc mai puţin de 100.000 de koala pe teritoriul Australiei, iar numărul lor ar putea fi chiar de 43.000.

Koala sunt ameninţaţi cu dispariţia din cauza defrişărilor, dar şi a atacurilor câinilor, incendiilor de vegetaţie şi traficului rutier.

Koala sunt animale clasificate drept ”vulnerabile” din cauza pierderii habitatului, însă Australia Koala Foundation susţine că ar trebui incluse în categoria ”extrem de periclitate”. De asemenea, potrivit organizaţiei, este necesară înmulţirea habitatelor protejate în care trăiesc aceste animale.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.