Veste mare pentru cei care vor o locuință nouă. Prețurile apartamentelor ar putea scădea
Ultima Ora Social

PERFORMANȚE ENERGETICE pentru blocurile de locuințe. Ce măsuri se vor lua

PERFORMANȚE ENERGETICE pentru blocurile de locuințe. Ce măsuri se vor lua

Deputatul Florinel Stancu, membru în Comisia pentru industrii și servicii, a prezentat miercuri, 14 noiembrie, o declarație politică prin care a anunțat noi măsuri ce vor înlesni creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Una din cele mai inspirate decizii pe care le-am adoptat de când am aderat la Uniunea Europeană a fost programul național pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Sectorul clădirilor este considerat unul din principalii consumatori de energie și de emitere de gaze cu efect de seră și CO2. Clădirile din România sunt responsabile pentru 45% din consumul total de energie al țării, iar aproximativ 75% dintre ele nu sunt eficiente energetic, conform Strategiei pentru mobilizarea investițiilor în renovarea fondului de clădiri rezidențiale și comerciale.

Asociațiile de proprietari și administrațiile publice locale care au reușit să investească în reabilitarea termică au redus semnificativ consumul de energie pentru încălzirea blocurilor de locuințe, respectiv costurile de întreținere cu încălzirea. De asemenea, au reușit reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie, precum și îmbunătățirea aspectului orașelor. Până acum finanțarea executării lucrărilor de intervenție s-au realizat cu 60% din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și 40% din fonduri de la bugetele locale, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari. Ținând cont de faptul că prin Legea bugetului de stat pe anul 2018 nr.2/2018 creditele de angajament și creditele bugetare aprobate pentru finanțarea Programului, în sumă 20.000.000 lei, au caracter anual, ceea ce permite angajarea sumelor și efectuarea plăților exclusive în cursul anului bugetar 2018, putem asista la un blocaj ce conduce nefinalizarea lucrărilor ce se continuă pe parcursul anului 2019.

În acest sens, Guvernul a adoptat Ordonanța nr.72/2018 pentru stabilirea unor măsuri privind finalizarea lucrărilor de intervenție pentru creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe. Prin acest act normativ a fost evitată blocarea programului și punerea în dificultate a autorităților publice locale, care, au în derulare contracte de lucrări ce se vor finaliza în 2019. Proiectul de Lege se află acum în Parlament și trebuie votat de urgență. După intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va încheia cu autoritățile administrației publice locale care au alocate fonduri de la bugetul de stat contracte de finanțare anuale pentru finalizarea lucrărilor de intervenție pentru creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe cuprinse în program.

În acest moment Sectorul 3 din capitală este campion la atragerea fondurilor europene pentru reabilitarea termică, iar Sectorul 1 este campion la reabilitare în general, deoarece va finaliza renovarea tuturor blocurilor de locuit în foarte scurt timp. În calitate de ales al județului Dolj îmi doresc foarte mult ca orașul Craiova, în 2019, să performeze la fel de mult la acest capitol. O intensificare a programului de reabilitare termică este extrem de importantă pentru craioveni, deoarece acesta are un impact imens asupra facturilor în perspectiva unor costuri tot mai mari cu energia. Craiovenii merită să aibă parte de facturi mai mici și de blocuri mai frumoase. Așa am reuși să contribuim și la atingerea obiectivului de țara, care constă într-o reducere a consumului de energie cu minim 27% până în 2030. Pentru a realiza acest lucru ne vom asigura ca proiectul de lege va fi adoptat, iar fondurile alocate de Guvern vor fi majorate în fiecare an.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.